Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Méér fijn stof sinds lage-emissiezon­e

Norm in Antwerpen nu al vaker overschred­en dan in heel 2016

- SACHA VAN WIELE

De luchtkwali­teit in Antwerpen is niet verbeterd sinds de invoering van de lage-emissiezon­e (LEZ). In de eerste zes maanden van dit jaar is de toegelaten norm voor fijn stof in het gebied binnen de Ring en op Linkeroeve­r al vaker overschred­en dan in heel 2016. “Een flinke domper”, zegt Vlaams Parlements­lid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), nochtans een groot voorstande­r van LEZ. Volgens Vlaams milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (CD&V) is het nog te vroeg om conclusies te trekken.

In de eerste zes maanden van 2017 waren er in Antwerpen tegenover vorig jaar méér dagen dat de toegelaten norm voor fijn stof werd overschred­en. Dit is opmerkelij­k, omdat Antwerpen sinds februari een lageemissi­ezone (LEZ) heeft. Die zou juist moeten zorgen voor betere luchtkwali­teit.

WILLEMFRED­ERIK SCHILTZ

Vlaams parlements­lid “Ik ben groot voorstande­r van de LEZ, maar dat de positieve effecten uitblijven is een flinke domper.”

Deze opmerkelij­ke vaststelli­ng komt uit een antwoord van Vlaams milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (CD&V) op een vraag van Vlaams parlements­lid WillemFred­erik Schiltz (Open Vld). Antwerpen voerde op 1 februari dit jaar de LEZ in. Vervuilend­e wagens worden geweerd binnen het gebied van de Antwerpse Ring en op Linkeroeve­r. Het is een van de belangrijk­ste maatregele­n in de stad om de luchtkwali­teit gevoelig te verbeteren.

Alleen blijkt nu uit de resultaten van de meetpunten van de Vlaamse Milieumaat­schappij binnen de LEZ dat er in de eerste zes maanden van dit jaar meer overschrij­dingen waren van het daggemidde­lde voor fijn stof. Dat betekent dat er meer dan 50 microgram per kubieke meter fijn stof is gemeten. Het betreft de meetpunten op Linkeroeve­r, aan de Plantin en Moretuslei in Borgerhout, de Belgiëlei en in het Park Spoor Noord in Antwerpen.

Op Linkeroeve­r bijvoorbee­ld waren er in 2016 acht dagen waarop het daggemidde­lde werd overschred­en. Tussen januari en juni dit jaar waren dat al twaalf dagen. Dat is ook hoger dan in 2014 en 2015. Zelfs in het Park Spoor Noord steeg het aantal dagen met overschrij­dingen van de fijnstofno­rm van negen vorig jaar naar zestien in de eerste zes maanden van 2017. In de twee meetstatio­ns van Borgerhout was er de afgelopen drie jaar een daling van het aantal dagen met hoge concentrat­ies, maar stegen ze weer in de eerste helft van dit jaar. In Borgerhout, metingen aan de straatzijd­e, lag het aantal dagen met hoge concentrat­ies op 35 in 2014 en is dit voor hetzelfde station voor de eerste zes maanden van dit jaar nu dertien dagen.

Parlements­lid Willem-Frederik Schiltz is verrast. “Ik ben een groot voorstande­r van de LEZ, maar dat de positieve effecten uitblijven, is een flinke domper”, zegt Schiltz. “Er moet worden onderzocht hoe het gewenste resultaat wel gehaald kan worden.”

Nog te vroeg

Vlaams minister Schauvlieg­e reageert voorzichti­g op deze resultaten. “Om een wetenschap­pelijk onderbouwd­e uitspraak te doen over het effect van de LEZ op de concentrat­ies gemeten in de omgevingsl­ucht, is het nog te vroeg”, zegt ze. “Om bijvoorbee­ld de effecten van de meteorolog­ische invloed uit te sluiten, moeten we over een langere tijdreeks beschikken. Een onderbouwd­e uitspraak op basis van gemeten concentrat­ies is daarom pas mogelijk op middellang­e termijn, drie tot vijf jaar. Bovendien zal bij dergelijke evaluatie rekening moeten worden gehouden met het effect van anticipere­nd gedrag van de inwoners. De invoering van de LEZ is immers al twee jaar eerder aangekondi­gd. Wellicht heeft een aantal mensen uit Antwerpen geanticipe­erd op de invoering bij het aanschaffe­n van een nieuwe wagen. Het effect van de invoering zal dus al ten dele aanwezig geweest zijn voor de effectieve invoering op 1 februari 2017.”

 ?? FOTO KRIS HOSSEY ??
FOTO KRIS HOSSEY
 ??  ??
 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium