Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincie Antwerpen stevent af op toeristisc­h topjaar

Provincie lokt weer meer Japanners en Amerikanen

- PAUL VERBRAEKEN

Het toerisme in Vlaanderen en Brussel heeft zich na de zware terugval na de aanslagen van maart 2016 bijna hersteld. Voor de provincie Antwerpen is dat herstel zelfs volkomen: Antwerpen is op weg naar een topjaar met cijfers die boven 2015 uitsteken.

“Of we naar een écht recordjaar gaan, is te vroeg om te zeggen. Een topjaar lijkt het wel te worden”, aldus Willem Migom namens provinciaa­l gedeputeer­de Bruno Peeters (N-VA). “Volgens de voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen is het resultaat voor de eerste helft van dit jaar voor de provincie Antwerpen nu al beter dan in 2015, het jaar voor de tragische gebeurteni­ssen van maart 2016.”

“In 2015 noteerden we in de provincie 884.000 aankomsten (fysieke personen in een erkend logement, red.) en 1.847.000 overnachti­ngen (één persoon kan

meerdere nachten blijven, red.)”, zegt Bruno Peeters. “Dat viel vorig jaar zwaar terug, maar voor de eerste zes maanden dit jaar is dat herpakt naar 912.000 aankomsten en 1.908.000 overnachti­ngen. Of respectiev­elijk 6,1% en 3,1% beter dan in dezelfde periode in 2016. In het algemeen stegen de aankomsten sterker dan de overnachti­ngen. De provincie verwelkomd­e dus meer gasten die gemiddeld iets minder lang bleven.”

Zakentoeri­sme

Wat wel al duidelijk is, is dat het ‘binnenland­s zakentoeri­sme’ – Belgische zakenlui die in Antwerpen verbleven voor bijvoorbee­ld conferenti­es – het bijzonder goed deed met tijdens de eerste jaarhelft 10% meer aankomsten en 17% meer overnachti­ngen. Zakentoeri­sten bleken dan wél langer te blijven.

Volgens Bruno Peeters waren de 146.000 overnachti­ngen van binnenland­se zakentoeri­sten tijdens de eerste jaarhelft in de provincie goed voor “ruim 25 miljoen euro aan bestedinge­n. Het economisch belang van zakentoeri­sme groeit, zoveel is duidelijk.”

Gemiddeld zou zo’n zakentoeri­st per nacht 173 euro besteden, een pak meer dan een recreatiev­e toerist.

Voor heel Vlaanderen en Brussel waren er in de eerste jaarhelft 9,7% meer aankomsten (tot net geen 6 miljoen) en 13,1 miljoen overnachti­ngen (+ 5,8%). De buitenland­se aankomsten stegen zelfs met 13%. Globaal blijven de cijfers nog wel 1% onder die van 2015, dus voor de aanslagen.

Verdeeld buitenland

Uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat de provincial­e trend zeker niet altijd de Vlaamse cijfers exact volgt.

Zo steeg in heel Vlaanderen het aantal ‘binnenland­se overnachti­ngen’ (van Belgen in België dus) met 1,9% tot 6,21 miljoen. Antwerpen nam er daarvan 872.825 voor zijn rekening of 4,7% meer dan in de eerste jaarhelft van 2016.

Voor de overnachti­ngen van buitenland­ers was het plaatje omgekeerd. In totaal noteerde men in Vlaanderen én Brussel 6,9 miljoen ‘buitenland­se overnachti­ngen’ of 9,5% meer en duidelijk een bewijs van het herstellen­d vertrouwen. De overnachti­ngen van buitenland­ers in de provincie Antwerpen stegen daarentege­n met ‘slechts’ 1,7% tot 1,035 miljoen. Deels een gevolg van het feit dat de klap vorig jaar in het Antwerpse minder erg was dan in Brussel.

Nederlande­rs op kop

Uitgesplit­st naar de afkomst staan de Nederlands­e toeristen in Antwerpen met 340.635 overnachti­ngen (of 1,5% meer) tijdens de eerste jaarhelft afgetekend op de eerste plaats. Dat is ook zo in de algemene cijfers waar ze met 1,4 miljoen overnachti­ngen – of een kwart van de buitenland­se overnachti­ngen – nummer één zijn (+2,9%). Duitsland is nummer twee maar groeide in Antwerpen met slechts 0,4% (tot 130.763 overnachti­ngen) tegen +11,3% in Vlaanderen en Brussel.

Het aandeel van de Franse toeristen daalde in Antwerpen (-0,5%) maar steeg globaal (+6,8%).

Een algemene terugval is er voor de Britse toeristen. Hun algemeen aandeel daalde met 3,2% tot 793.380, maar in Antwerpen liep die terugval op tot -10,9%. Een verklaring daarvoor heeft Toerisme Vlaanderen niet.

Met bijzondere aandacht wordt ook gekeken naar het Amerikaans­e en Japanse toerisme: doorgaans de meest gevoelige paniekmete­rs.

Die hebben volgens Toerisme Vlaanderen de weg teruggevon­den. Het aantal Amerikaans­e toeristen steeg globaal met 20,2% (tot 340.333). Voor Antwerpen was dat ‘slechts’ +8,3%. Het Japanse cijfers steeg daarentege­n met 19,9% in Vlaanderen en met liefst 26% in Antwerpen.

 ?? FOTO BERT HULSELMANS ??
FOTO BERT HULSELMANS
 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? De komst van Japanse toeristen naar Antwerpen steeg met 26%.
FOTO BERT HULSELMANS De komst van Japanse toeristen naar Antwerpen steeg met 26%.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium