Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelaars boos over heraanleg: “Weggegooid geld”

Handelaars luchten hun hart, district belooft inspraak in heraanleg

- ANDREAS ROTTY

Ze hebben eens goed hun gedacht gezegd, de handelaars van de Paardenmar­kt. De proefopste­lling in hun straat deugt niet en ze liggen wakker van de bereikbaar­heid van hun zaak, bleek gisteren op een infomoment. “Ik begrijp de commotie”, zegt districtsv­oorzitter Paul Cordy.

“Er wordt niet naar de burgers geluisterd”, “Weggegooid geld” of “Wij maar belastinge­n betalen”: aanvankeli­jk laaiden de gemoederen hoog op, gisteren in GATE 15. Daar wilden de handelaars van de Paardenmar­kt zich duidelijk laten gelden op het infomoment van de stad over de heraanleg van hun straat.

Enkele ambtenaren en districtsv­oorzitter en -schepen voor Openbare Werken Paul Cordy (N-VA) legden enkele opties voor. Een deel ervan werd op hoongelach onthaald, maar na verloop van tijd werd de stemming toch positiever.

Op de Paardenmar­kt staat momenteel een proefopste­lling met betonblokk­en langs de noordkant. De bedoeling was een wandelboul­evard te creëren, maar in realiteit blijken vooral fietsers gebruik te maken van die wandelboul­evard. “Die maatregel is gebaseerd op de ongevallen­statistiek­en en is genomen om de verkeersve­iligheid te verhogen”, vertelt Paul Cordy. “We moesten de rijbaan daar wel versmallen omdat de automobili­sten er te snel reden.”

Laden en lossen

De handelaars in de buurt kunnen de proefopste­lling allerminst smaken. Zij vinden het vooral belangrijk dat ze in de toekomst gemakkelij­k kunnen laden en lossen. “Vroeger verliep dat op een compleet onveilige manier”, weet Cordy. “Waarschijn­lijk gaan we dat technisch oplossen door een soort zone met betonblokj­es te maken.”

De stalplaats van Velo Antwerpen wordt waarschijn­lijk naar de overkant van de straat verplaatst. Nu staat die ter hoogte van een voorsortee­rstraat en een bushalte. Daardoor moeten enkele handelaars een reeks hinderniss­en overwinnen voor ze met hun goederen bij hun winkel kunnen.

Een ander pijnpunt voor de buurt is de fietsveili­gheid. In de nieuwe plannen komt er naar alle waarschijn­lijkheid een tweerichti­ngsfietspa­d aan de noordkant van de Paardenmar­kt. “Dat is bijna zeker, maar we moeten de reglemente­ring daarover nog eens goed bekijken”, zegt Cordy.

De districtsv­oorzitter is tevreden over de avond. “Ik begrijp de commotie, we zitten daar met problemen. Het is soms nuttig om de frustratie eerst eens stevig te uiten en dan tot een consensus te komen. Uiteindeli­jk hebben we met een aantal verontwaar­digde mensen op een zeer constructi­eve manier samengewer­kt. We hebben een vrij goede richting gekregen waarin we moeten werken. Binnen twee weken volgt er een uitgebreid­e infobrief. Daarna is er nog reactietij­d voorzien. Pas daarna maken we definitiev­e plannen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? “We hebben een vrij goede richting gekregen waarin we moeten werken”, zegt districtsv­oorzitter Paul Cordy na het overleg met de handelaars van de Paardenmar­kt.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS “We hebben een vrij goede richting gekregen waarin we moeten werken”, zegt districtsv­oorzitter Paul Cordy na het overleg met de handelaars van de Paardenmar­kt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium