Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parkeerapp getest: altijd goedkoopst­e plaats en nooit meer boetes

- REBECCA VAN REMOORTERE

Hoeveel u moet betalen voor een specifieke parkeerpla­ats in Antwerpen, wat de kans is om er een boete op te lopen en of er een parkeerwac­hter in de buurt is: al die info is te vinden op de nieuwe gratis app cPark.

Toen de Brusselse handelsing­enieur Hadrien Crespin vorig jaar terugkwam van vakantie en vijf parkeerboe­tes in de brievenbus ontdekte, werd het idee voor cPark geboren. “Ik dacht dat ik mijn wagen had achtergela­ten in een gratis parkeerzon­e, maar je bleek er een parkeerkaa­rt nodig te hebben. Alle boetes van die week waren uitgeschre­ven tussen 9.35 en 9.39u. Blijkbaar werd er dagelijks alleen op dat uur gecontrole­erd”, zegt Crespin.

De app werd zo ontwikkeld dat een gebruiker op een kaart de parkeerzon­es – gratis, met parkeersch­ijf of betalend – meteen herkent door de verschille­nde kleuren. Ook toont de app de tarieven, de dienstrege­lingen en de maximale parkeertij­d. Gebruikers kunnen de tijdslimie­t instellen en tien minuten voor het verstrijke­n ervan een melding krijgen.

Maar de app cPark gaat nog een stap verder: hij geeft ook info over de parkeerwac­hters. Zo toont hij hoe groot het risico op controle is op uw parkeerpla­ats, afhankelij­k van het tijdstip. De gebruiker wordt ook verwittigd als er een controleur in de buurt gesignalee­rd is. Die info komt van andere gebruikers. Wie een controleur ziet of ergens een boete heeft gekregen op een bepaald tijdstip, kan dat ingeven. Via een algorit- me berekent de app zelf wanneer het risico op die bepaalde plek het hoogst is.

“We willen gebruikers niet aanmoedige­n om niet te betalen, maar die risicobere­kening kan handig zijn als je nog ergens bent maar je parkeertij­d bijna is afgelopen. Als het risico heel laag is op dat tijdstip, hoef je je niet te haasten. We willen met die tool alleen maar de gemeenscha­p helpen”, zegt Hadrien Crespin. In Antwerpen is de app sinds gisteren actief. In Brussel werd hij deze zomer gelanceerd en telt hij al vijfduizen­d gebruikers.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium