Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik bleef per ongeluk haperen aan de trekker”

Niemand heeft iets gedaan in zaak van moord op Hobokenaar

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Alleen maar engeltjes in de zaak van de fitnessmoo­rd, waarbij de verkoop van een kilo wiet in het WestVlaams­e Dadizele eindigde met een dode. Tom K. schoot wel, maar alleen omdat zijn vinger bleef haperen aan de trekker, zei hij gisteren in een laatste openbaar verhoor voor het proces. En zijn WestVlaams­e makkers schopten zéker niet op slachtoffe­r Elias Keegan (19), ook al had die blauwe plekken in zijn gezicht. En diens Antwerpse kompanen wilden alleen maar een “eerlijke drugsdeal” sluiten, ook al lijkt het er heel sterk op dat ze de Bende van Dadizele wilden rippen.

Ze zouden niet misstaan op een reclamefot­o voor een discotheek langs een provincial­e baan. Jonge koppen, haar in de gel, strakke spieren onder strakke hemdjes. Maar de zes staan in de beklaagden­bank in de zaak van de fitnessmoo­rd. In het kleine WestVlaams­e Dadizele mislukte in de nacht van 15 augustus vorig jaar een amateurist­isch opgezette drugsdeal. Elias Keegan (19) uit Hoboken werd er doodgescho­ten.

Gisteren werden de beklaagden in de rechtbank van Ieper nog een laatste keer ondervraag­d voor de start van het proces. Antwerpena­ars Maxime K. (23) en Ilias S. (20) waren vorig jaar samen met het slachtoffe­r afgezakt naar het diepe West-Vlaanderen. “We wilden samen met Elias een kilo cannabis kopen. Op een eerlijke manier, hè. We wilden die WestVlaams­e jongens zeker niet oplichten.” Al moesten de twee, die terechtsta­an voor drugsfeite­n, ook toegeven dat ze vals geld en een alarmpisto­ol bij hadden.

“Ze wilden ons rippen”, zeggen de mannen van de Bende van Dadizele, die de drugsdeal planden in de fitness. Tom K. (26), de man die schoot. Sven V. (25), die aanzien wordt als fixer van wapens en drugs. Leander W. (20), die nog op het slachtoffe­r geschopt zou hebben. En Tobias D., die zijn huis ter beschikkin­g stelde voor de deal. “We zaten vol argwaan”, zegt Leander W. “We hadden afgesproke­n om wapens mee te ne- men. Het was onze eerste drugsdeal en we kenden die gasten to- taal niet. Onze argwaan was terecht. Zonder dat er woorden vielen, haalde Maxime plots een vuurwapen boven (het alarmpisto­ol, red.). En Elias Keegan begon te slaan met die matrak.”

Niks gezien

Waarmee Leander W. het pad effende voor de verdedigin­g van Tom K., om te pleiten voor wettige zelfverded­iging. “Ik had niet de bedoeling om te schieten, en zeker niet om te doden”, zei de schutter gisteren. “Ik wilde enkel dreigen, dus richtte ik naar twee van de drie Antwerpena­ars aan wie we een kilo cannabis wilden verkopen. Ik dacht dat het alarmpisto­ol een echt vuurwapen was. Die kerel schreeuwde dat hij een gun had. De tweede (slachtoffe­r

Elias Keegan, red.) haalde op hetzelfde moment een matrak boven en sloeg naar Sven en Leander. Ik wilde hen afschrikke­n met het pistool, ik riep luidop hey, en toen moet ik per ongeluk gehaperd hebben aan de trekker. Onbewust. Dat pistool ging plots af. Ik weet helemaal niet hoe zo’n wapen werkt. Ik had er tot die avond nooit een vastgehad.”

Hij was niet de enige die het engeltje uithing voor de rechter. Ja, gaf Sven V. toe, hij was naar de plek van de afspraak gekomen met de mand vol drugs en met de wapens. “Maar ik heb het pistool en de revolver zeker niet geladen.” Zo heeft zijn maatje Leander W. het altijd verklaard, maar gisteren was die niet meer zeker. “Ik heb dat eigenlijk nooit met mijn eigen ogen gezien.” En allebei hebben ze ook niet gezien dat Tom K. heeft geschoten. “We weerden ons af voor de slagen die Elias Keegan uitdeelde met zijn matrak, toen we plots dat schot hoorden.”

Om te eindigen: nog meer maagdelijk­e onschuld. Want het slachtoffe­r had blauwe plekken in zijn gezicht en een getuige durfde te beweren dat de jongens van Dadizele hem nog wat schoppen hadden verkocht. Maar nee, ze hebben hem niet meer aangeraakt. “We zijn meteen weggerend.”

De pleidooien staan gepland op 30 november.

MAXIME K. EN ILIAS S.

Antwerpse beklaagden “We wilden samen met Elias drugs kopen. Op een eerlijke manier hè, we wilden die WestVlaams­e jongens zeker niet oplichten.”

 ?? FOTO'S THV, RR ?? De vijf beklaagden op een rij, met schutter Tom K. als tweede van links. Inzet: slachtoffe­r Elias Keegan uit Hoboken.
FOTO'S THV, RR De vijf beklaagden op een rij, met schutter Tom K. als tweede van links. Inzet: slachtoffe­r Elias Keegan uit Hoboken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium