Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Michel moet kiezen tussen Trump en May

Opvolging F-16’s brengt premier in lastig parket nu Fransen uit de running zijn

- HANNES CATTEBEKE

De Franse Raffale is niet langer kandidaat om de F16 op te volgen. Juridisch valt daar geen speld meer tussen te krijgen, maar diplomatie­k ligt dat bijzonder gevoelig,

zeker voor de Franstalig­en. Net nu premier Charles Michel in de Franse president Macron eindelijk een grote partner had gevonden voor een sterk Europees leger, moet hij hem al ontgoochel­en. De keuze is nu tussen Theresa ‘Brexit’ May en Donald ‘America First’ Trump.

Eigenlijk wisten de Fransen al langer dat ze technisch geen kans zouden maken om de Belgische F-16’s te vervangen. Maar in plaats van toch een offerte in te dienen, schreven ze vorige maand een zeer korte brief naar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Daarin vragen ze officieel “om een diepgaand partnersch­ap op te richten, om zo aan de nood van de Belgische luchtmacht te kunnen voldoen”. De levering van het gevechtsvl­iegtuig Raffale zou daar onderdeel van kunnen uitmaken, zo schrijven de Fransen nog.

Maar twee afzonderli­jke adviezen die ondertusse­n werden ingewonnen, zijn duidelijk: door geen officieel prijsvoors­tel in te dienen, hebben de Fransen zichzelf buitenspel gezet. Voor minister Vandeput is dat een opluchting: in dit miljardend­ossier waar hij absoluut geen fouten mag maken, blijven alleen de Amerikaans­e F-35 en de Britse Eurofighte­r in de running.

Diplomatie­k probleem

Maar voor de diplomatie­ke weg die premier Charles Michel (MR) sinds de Brexit en de verkiezing van Donald Trump is ingeslagen, is dit een huizenhoog probleem. Aangezien de Britten noch de Amerikanen dezelfde bondgenote­n zijn die ze ooit waren, wil Michel sneller en sterker dan ooit dat de West-Europese stichtende leden van de EU hun eigen defensie uitbouwen.

In de Franse president Emmanuel Macron vond Michel eerder dit jaar de gedroomde grote partner om die wil door te duwen. Maar diplomatie­ke liefde gaat ook via de portemonne­e. Zei oud-NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer niet onomwonden dat Europa “om Trump te omarmen er beter aan doet om enkele opvallende aankopen te doen van Amerikaans defensiema­terieel”? Dat zegt veel over hoe belangrijk die miljardeni­nvestering­en in elkaars wapenindus­trie zijn wanneer wereldleid­ers elkaar ontmoeten. En over de wrevel die zal ontstaan in Parijs, wanneer de Belgen kiezen voor een Brits of

Amerikaans gevechtsvl­iegtuig.

Alles opnieuw?

Nu de Fransen uit de race geslagen zijn, zet hun lobbyisten­leger zwaar druk om de hele Belgische aanbestedi­ngsprocedu­re aan de kant te schuiven. Dat zou een bocht van formaat zijn waar ze binnen Defensie en N-VA zelfs niet willen aan denken. Maar bij de Franstalig­e partijen – dus ook binnen de MR van Michel – viel gisteren te horen dat de juridische procedure en het technisch beste aanbod niet de enige criteria zijn, zoals Vandeput woensdag aangaf. “Je legt het voorstel van je buren met wie je een Europese defensiepo­litiek aan het uitstippel­en bent niet zomaar aan de kant”, klinkt het binnen MR.

Zijn de Fransen dan toch nog niet helemaal weg? “Dit dossier dreigt in elk geval een communauta­ir verhaal te worden”, zegt N-VA-defensiesp­ecialiste Karolien Grosemans. Volgens Sven Biscop, expert internatio­nale relaties en defensie van het Egmont Instituut, “zijn de kansen van de Fransen zeker kleiner geworden, maar honderd procent uitsluiten zou ik het toch niet doen”.

 ?? FOTO REUTERS ?? Donald ‘America First’ Trump.
FOTO REUTERS Donald ‘America First’ Trump.
 ?? FOTO AFP ?? Theresa ‘Brexit’ May.
FOTO AFP Theresa ‘Brexit’ May.
 ?? FOTO'S LOCKHEED MARTIN, RR ?? Welke straaljage­r wordt de opvolger van onze F16: de Amerikaans­e F35 (links) of de Britse Eurofighte­r Typhoon (rechts)?
FOTO'S LOCKHEED MARTIN, RR Welke straaljage­r wordt de opvolger van onze F16: de Amerikaans­e F35 (links) of de Britse Eurofighte­r Typhoon (rechts)?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium