Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minimale dienstverl­ening bij De Lijn blijft onzeker

- (agy)

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) heeft de minimale dienstverl­ening laten inschrijve­n in de beheersove­reenkomst met De Lijn, maar echt sluitend is die niet. Want als er geen enkele chauffeur komt werken, dan rijdt er ook geen enkele bus.

Iedereen die op een stakingsda­g een bus wil nemen, kent het wel: je bent nooit echt zeker of er een zal passeren. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil zulke situaties vermijden. “We zorgen ervoor dat we de beschikbar­e mankracht in eerste instantie kunnen inzetten op de belangrijk­ste lijnen.” Daarvoor liet hij ook de minimale dienstverl­ening opnemen in de beheersove­reenkomst met De Lijn. Maar in de praktijk ligt dat een pak minder voor de hand.

“Hoe we de dienstverl­ening tijdens de staking van 10 oktober zullen invullen, kunnen we nu nog niet zeggen”, zegt woordvoerd­er Tom Van de Vreken van De Lijn. “We weten pas op de dag zelf welke chauffeurs zullen staken en welke niet.”

De socialisti­sche vakbond ACOD, de drijvende kracht achter de staking, voelt zich niet gebonden door de overeenkom­st. “De beheersove­reenkomst is iets tussen de minister en de top van De Lijn”, zegt Rita Coeck, algemeen secretaris voor ACOD TBM. “Wij moeten ons daar niet aan houden.” De bonden die niet staken, liggen er ook niet wakker van. “Op 10 oktober zullen onze chauffeurs de planning volgen zoals ze er nu ligt”, zegt nationaal secretaris Jan Coolbrandt van ACV Openbare Diensten, sector vervoer.

Toch zal de hinder al bij al wel meevallen, maakt De Lijn zich sterk. “Enkel het ACOD zal staken, de meeste bussen en trams zullen wel rijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium