Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tiener opgesloten en mishandeld

- BERT PROVOOST

Tot twee keer toe opgesloten, geslagen en beroofd: dat lot onderging een 16jarige jongen uit Willebroek begin dit jaar. Twee mannen en een vrouw moesten zich gisteren op de Mechelse correction­ele rechtbank verantwoor­den voor de buitenspor­ig agressieve wijze waarop ze de tiener hebben aangepakt.

De kiem van het bizarre conflict werd gelegd op 11 februari. De minderjari­ge I. was op bezoek bij een aangetrouw­de neef, diens vriendin en een kennis. Zij spoorden de tiener aan om mee alcohol en cannabis te gebruiken, maar hij weigerde. Daar konden de drie anderen niet mee lachen. Ze sloten hem op, gaven hem enkele slagen en schoppen en namen zijn sleutels af. Nadat hij was kunnen ontkomen, diende de 16-jarige jongen een klacht in bij de politie.

Maar toen moesten de echte problemen voor I. nog beginnen. Zijn babbel met de politie werd hem niet in dank afgenomen. Esat M., Toufik C en Yasmine A. zonnen op wraak. Ze spraken op 22 februari opnieuw met hem af, zogezegd om de klacht te bespreken. “Maar toen hij ter plaatse verscheen, duwden ze hem hardhandig in een auto en namen ze hem tegen zijn wil mee”, zegt procureur Nele Poelmans. “Hij kreeg heel wat slagen te verwerken. De beklaagden dreigden zelfs met een stroomstoo­twapen en ze zetten een mes tegen zijn keel. Onder die bedreiging moest hij zijn nieuwe iPhone 7 en zijn pet, vest en riem afgeven.”

Bij een huiszoekin­g bij een van de beklaagden werden de riem en de pet nadien teruggevon­den. De waardevoll­e smartphone was intussen doorverkoc­ht.

Morele schade

De advocaat van het slachtoffe­r plakt een bedrag van 1.280 euro op de materiële schade die haar cliënt geleden heeft. De morele schade is moeilijker te begroten, stelt ze. “Het waren in elk geval zeer ingrijpend­e gebeurteni­ssen met een grote impact. Mijn cliënt is twee keer het slachtoffe­r geworden van buitenspor­ig geweld, diefstal en vrijheidsb­eroving. Na het eerste incident werd hij bedreigd via berichtjes. Daarna is hij, als ware het een afrekening, in een auto gesleurd. Hij had nachtmerri­es nadien en miste twee maanden school omdat hij niet meer buiten durfde te komen. Dit is geen jeugdzonde meer”, aldus meester Sylke Vankeerber­ghen.

De advocaten van de beklaagden reageren lauw op de vermeende psychologi­sche schade, die volgens hen niet blijkt uit de ingediende stukken. “En ook vóór de feiten was de minderjari­ge niet echt een trouwe schoolgang­er”, voeren ze aan.

De drie beklaagden hangt een celstraf van twee jaar boven het hoofd, samen met een boete van 1.600 euro. Ze konden zich donderdag nog niet zelf verdedigen. De rechter wil eerst een duidelijk zicht op de morele schade bij het minderjari­ge slachtoffe­r. Daar is een deskundige voor aangesteld. Allicht begin volgend jaar wordt de zaak hervat.

SYLKE VANKEERBER­GHEN

Advocaat minderjari­g slachtoffe­r “Na de feiten had hij nachtmerri­es en miste hij twee maanden school omdat hij niet meer buiten durfde te komen.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium