Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra screenings voor treinbestu­urders op komst

- (cds)

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) werkt aan een wetsvoorst­el voor een betere veiligheid­sscreening van treinbestu­urders. Gisteren raakte bekend dat een veroordeel­de exSyriëstr­ijder was aangeworve­n als machinist.

Hij had banden met de aanslagple­gers van Parijs en Zaventem, verbleef meer dan een jaar in Syrië en werd in december vorig jaar in een terrorisme­dossier veroordeel­d tot drie jaar met uitstel. En toch kon Zakaria H. (31) zonder enig probleem aan de slag als treinbestu­urder in ons land. Pas na negen maanden – toen zijn voorgeschi­edenis aan het licht kwam – werd de man ontslagen.

Wat liep er precies fout? Kort samengevat: een teruggekee­rde Syriëstrij­der wordt vervolgd, maar krijgt pas een strafblad als hij definitief veroordeel­d is. En zelfs dan duurt het nog enige tijd voor het strafregis­ter is aangevuld. In die tussenperi­ode kan een exSyriëstr­ijder solliciter­en mét een bewijs van goed zedelijk gedrag, momenteel de enige veiligheid­scheck voor treinbestu­urders. “Maar we zijn wel al langer bezig met een wet voor een extra screening van treinbestu­urders”, zegt Jasper Pillen van het kabinet van mobiliteit­sminister François Bellot (MR).

HR-Rail laat nog weten dat Zakaria H. nog maar stagiair was en steeds met een begeleider op pad was. “Hij reed ook niet met passagiers­treinen, enkel met treinen die ingezet worden om herstellin­gen te doen.”

 ?? FOTO RR ?? Zakaria H. was al veroordeel­d in een terrorisme­dossier, maar kon toch een job versieren als machinist.
FOTO RR Zakaria H. was al veroordeel­d in een terrorisme­dossier, maar kon toch een job versieren als machinist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium