Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regering schaft ‘tampontaks’ af

- (fem)

Vrouwen moeten vanaf volgend jaar nog maar 6% btw betalen voor tampons en maandverba­nden. De ministerra­ad maakt vandaag komaf met het tarief van 21%. “Het zijn nu eenmaal basis en geen luxeproduc­ten”, klinkt het bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA).

“Het is onlogisch dat producten voor vrouwelijk­e hygiëne nog onderworpe­n zijn aan het btw-tarief van 21%.” Het zijn woorden die toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR) in 2006 al sprak. Toen al beloofde hij de onrechtvaa­rdigheid uit de wereld te helpen. Toen al was België een van de weinige EU-landen waar nog zoveel btw moest worden betaald op tampons.

Het heeft dus nog 11 jaar geduurd vooraleer de zaak beklonken is. Indien alles goed gaat, zet de ministerra­ad vandaag het licht op groen voor het lagere btwtarief. Dat geldt zowel voor tampons, maandverba­nden, inlegkruis­jes als de menstruati­ecup.

In landen zoals Canada en Ierland moet je helemaal geen taks betalen op de vrouwelijk­e producten. Frankrijk besliste twee jaar geleden om de btw te verlagen van 20 naar 5,5%. Dat ze in ons land nog als een luxeproduc­t werden beschouwd, stootte veel vrouwenbew­egingen tegen de borst. Ook consumente­norganisat­ie TestAankoo­p trok er minister Van Overtveldt al voor aan de oren.

Voelbaar in portemonne­e

De maatregel kost de schatkist 13,4 miljoen euro en zal voor vrouwen voelbaar zijn in de portemonne­e. Zeker op lange termijn. Als je weet dat een vrouw gemiddeld 40 jaar lang tampons of maandverba­nden nodig heeft, kan het bedrag aardig oplopen. Sommigen hebben het over 2.000 à 3.000 euro winst over die hele periode. Zeker is dat wie 100 euro uitgeeft aan producten voor intieme hygiëne straks 16 euro minder zal moeten betalen.

De regering verlaagt overigens ook voor defibrilla­toren het btwtarief van 21 naar 6%. De toestellen kunnen mensenleve­ns redden bij een hartstilst­and en worden meestal op openbare plaatsen gehangen. De lagere prijs moet besturen en vereniging­en aanzetten om sneller zo’n toestel aan te kopen. Kostenplaa­tje voor de begroting: 3,1 miljoen euro.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister van Financiën Johan Van Overtveldt: “Tampons zijn géén luxeproduc­ten.”
FOTO PHOTO NEWS Minister van Financiën Johan Van Overtveldt: “Tampons zijn géén luxeproduc­ten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium