Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VUB-prof in nauwe schoentjes

Omstreden dokter Kenny De Meirleir dreef jarenlang lucratieve CVS-handel

- PIETER LESAFFER, PIETER HUYBERECHT­S, HANS VAN DE CAUTER

VUBprofess­or Kenny De Meirleir moet zich voor de rechter verantwoor­den voor de handel en verkoop van nietvergun­de medicijnen. De meest omstreden CVSdokter van het land is een Don Quichote voor zijn fans, gedreven om de ziekte van zijn dochter te genezen. Volgens anderen is hij een kwakzalver die zijn patiënten blaasjes wijsmaakt.

“Eindelijk!” Die boodschap kreeg psychiater Boudewijn Van Houdenhove (KU Leuven) gisteren in zijn mailbox. “Van een collega, als reactie op de doorverwij­zing van De Meirleir”, zegt Van Houdenhove.

Gisterocht­end raakte bekend dat arts-professor Kenny De Meirleir (VUB) zich in de rechtbank moet verantwoor­den voor de invoer en toediening van het niet-vergund geneesmidd­el Nexavir, een medicijn voor CVSpatiënt­en dat nooit voorbije de testfase is geraakt.

Medicijnen in testfase

“Er is al langer twijfel over het werk van De Meirleir”, zegt Van Houdenhove. “Zowel over zijn wetenschap­pelijk werk rond CVS, als over het commerciël­e geurtje dat rond zijn activiteit­en hangt.” Want De Meirleir is niet alleen de behandelen­de arts van zijn patiënten, hij verkoopt hen ook de medicijnen. Dat doet hij via verschille­nde vennootsch­appen die op hetzelfde adres zijn gevestigd als zijn artsenprak­tijk in Neder-Over-Heembeek, bij Brussel.

De Meirleir is sinds de jaren negentig een “believer” van de theorie dat het chronisch vermoeidhe­idssyndroo­m een medische, lichamelij­ke oorzaak heeft. In Vlaanderen voerde hij daarover een verbeten strijd samen met de Oost-Vlaamse arts Francis Coucke. Begin de jaren 2000 verloren ze die strijd na de oprichting van de “CVS-referentie­centra”. Daar worden alle patiënten naartoe geleid, en daar geldt de visie dat CVS een psychische oorzaak heeft. Dat was de school-Van Houdenhove, op dat moment de leidende specialist voor CVS.

Dat De Meirleir zelfs in zijn eigen VUB niet betrokken werd bij dat referentie­centrum, viel hem heel zwaar. Maar net als Coucke, intussen geschorst als geneesheer, bleef hij koppig doorzetten. “Op de duur ging hij daarin te ver”, reageert Coucke nu. “Zijn behandelin­gen zijn veel te duur, en aan patiënten geneesmidd­elen geven die nog in een testfase zitten, dat is een brug te ver.”

6.000 euro per halfjaar

De twee strijders van het eerste uur groeiden zo uit elkaar. Intussen werden de aanhangers van De Meirleir almaar fanatieker. Op internetfo­ra van vereniging­en voor CVSpatiënt­en werd de aanpak van De Meirleir hevig bediscussi­eerd. De wisselende resultaten versterkte­n de discussie. Sommigen boekten geen resultaat, anderen kropen dankzij hun “held” eindelijk uit hun diepe dal.

Iedereen is het er wel over eens dat de behandelin­g van De Meirleir duur is. Er circuleren bedragen van 5.000 tot 6.000 euro voor een behandelin­g van een halfjaar. In ruil daarvoor werden onder meer tests gedaan in buitenland­se laboratori­a en kregen ze ook het betwiste medicijn Nexavir en nadien de opvolger 4ME voorgeschr­even.

Dat De Meirleir zijn patiënten voor dat medicijn doorverwee­s naar de webshop waar hij zelf bij betrokken was, wekte geen argwaan. “Hij stelde dat voor als een service, waardoor we het geneesmidd­el niet speciaal in de Verenigde Staten moesten bestellen”, zegt een ex-patiënt. “Dat paste in het beeld van de wetenschap­per die alles zelf moest doen, omdat de overheid hem saboteerde.”

Dat De Meirleir daarbij werd gedreven door een nobel doel, versterkte zijn geloofwaar­digheid. Volgens een van zijn patiënten lijdt ook zijn dochter aan CVS, en bijt hij zich daarom zo vast in die ziekte. “Het probleem was alleen dat hij deed alsof hij alle patiënten kon genezen. Hij had moeten zeggen dat we deelnemers waren in zijn experiment­en.”

Kenny De Meirleir wilde gisteren niet reageren op zijn doorverwij­zing. Hij stuurde alleen een korte mededeling waarin hij benadrukt dat hij “nooit enig onrechtmat­ig financieel voordeel” heeft gehaald uit de handel met geneesmidd­elen. Sinds vorige week is hij met emeritaat als professor aan de VUB. Dat dit net gebeurde op de dag na zijn doorverwij­zing naar de rechtbank, is volgens de VUB “puur toeval”.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kenny De Meirleir is sinds vorige week met emeritaat als professor aan de VUB. Dat dit net gebeurde op de dag na zijn doorverwij­zing naar de rechtbank, is volgens de VUB “puur toeval”.
FOTO PHOTO NEWS Kenny De Meirleir is sinds vorige week met emeritaat als professor aan de VUB. Dat dit net gebeurde op de dag na zijn doorverwij­zing naar de rechtbank, is volgens de VUB “puur toeval”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium