Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wou Paddock al twee maanden eerder toeslaan?

Schutter Las Vegas huurde ook hotelkamer met zicht op festival in Chicago

- CHRIS SNICK

Stephen Paddock, die in Las Vegas 59 doden maakte, wou mogelijk al twee maanden eerder toeslaan op het populaire Lollapaloo­zafestival in Chicago. Hij boekte er twee kamers met zicht op het terrein met 400.000 bezoekers, maar daagde niet op. De politie vermoedt nu dat hij hulp kreeg.

Paddock had van 1 tot 6 augustus twee kamers geboekt in het Blackstone Hotel, van waaruit hij net zoals bij het muziekfest­ival in Las Vegas een perfect zicht had op het festivalte­rrein. Maar de hotelkamer bleef leeg. Was zijn plan nog niet klaar? “We weten het niet”, zegt sheriff Joseph Lombardo. Verder raakte ook bekend dat Paddock van 22 tot 24 september een kamer probeerde te boeken in het hotel The Ogden in Las Vegas. Paddock wou een specifieke suite, waarschijn­lijk met zicht op het Life is Beautiful-festival dat er toen plaatsvond. Daar kwam dagelijks 45.000 man naartoe. Toen bleek hij die kamer niet kon krijgen, haakte Paddock af. Mogelijk wou hij dan al toeslaan, maar stelde hij zijn plannen uit.

Sheriff Lombardo is bezorgd omdat Paddock mogelijk toch geen lone wolf was. “Het kan bijna niet anders dan dat hij hulp kreeg om het wapenarsen­aal in zijn hotelkamer te krijgen. Ofwel is het een superman, maar dat kan ik moeilijk geloven.”

“Hij wilde ontsnappen”

“We menen dat hij na de moordparti­j wou ontsnappen, maar zelfmoord pleegde toen hij zag dat dit onmogelijk was”, aldus sheriff Lombardo. In Paddocks auto, die op de site van het hotel stond geparkeerd, lagen 23 kilo explosieve­n en 1.600 kogels.

Woensdagav­ond werd er volgens de Amerikaans­e media een briefje gevonden in de hotelkamer. Lombardo bevestigde dat, maar wilde niet zeggen wat er geschreven stond.

Het verhoor van Paddocks vriendin Marilou Danley levert waarschijn­lijk ook niet veel op. Via haar advocaat liet Danley weten niet op de hoogte te zijn geweest van Paddocks plannen.

JOSEPH LOMBARDO

Clark County Sheriff “Het kan bijna niet anders dan dat Paddock hulp kreeg om de wapens in zijn hotelkamer te krijgen.”

 ?? FOTO'S AFP, AP ?? Sheriff Joseph Lombardo: “Schutter
Stephen Paddock (kleine foto)
had een kompaan.”
FOTO'S AFP, AP Sheriff Joseph Lombardo: “Schutter Stephen Paddock (kleine foto) had een kompaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium