Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer dialoog met burger en meer geld voor districten

Lijsttrekk­er van CD&V stelt zijn vijf collega’s in Antwerpse districten voor

- SACHA VAN WIELE

Antwerps CD&Vlijsttrek­ker Kris Peeters werpt zich op als de voorvechte­r van de districten. Hij pleit voor een verdubbeli­ng van de budgetten. Hij wil ook meer dialoog met de burger, zowel in de stad als de districten.

Marc Wellens, voormalig Antwerps schepen voor CD&V, hield in 1999 het stedelijk wijkoverle­g boven de doopvont. Het moest de kloof tussen de burger en de politiek dichten. Zo’n achttien jaar later wil CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters het stedelijk wijkoverle­g nieuw leven inblazen in de districten.

“De politiek moet keuzes maken, maar ze moet dat doen op een fundament van gedragenhe­id”, zegt Peeters. “We moeten de dialoog permanent durven aangaan met de mensen. Dat is een veel betere werkwijze dan alles van bovenaf op te leggen. En we willen dat ook structuree­l inbedden in het beleid.”

“Daarom stellen wij voor dat na 2018 in elk district minstens één ‘community manager’ wordt aangesteld. Dat is een stadsambte­naar die onder de bevoegdhei­d van de districtsb­urgemeeste­r valt. Zo willen we het stedelijk wijkoverle­g nieuw leven inblazen en garanderen dat wat uit dit overleg komt, ook wordt vertaald naar het beleidsniv­eau. Als het districtsc­ollege de voorstelle­n van bewoners niet volgt, moet dat transparan­t worden beargument­eerd.”

Peeters ziet verschille­nde dossiers waaruit blijkt dat de stad Antwerpen en de districten momenteel steken laten vallen in die dialoog met de inwoners. Hij verwijst naar het kappen van de bomen aan de Charlottal­ei. “Het draagvlak had groter kunnen zijn als er meer en beter overleg was geweest met de buurt.”

Buurtverga­dering

Zonder hem bij naam te noemen, verwijst Peeters ook naar burgemeest­er De Wever (N-VA), die niet inging op een vraag van bewoners om deel te nemen aan een buurtverga­dering over de incidenten tussen jongeren en politie in Borgerhout.

“Je moet positief reageren als de buurt vraagt om aan tafel te gaan”, zegt de lijsttrekk­er. “Als je wilt dat de rust terugkeert in buurten waar spanningen zijn, dan is dat de enige manier.”

Peeters dekt zijn partij en zichzelf wel in. Zo levert het stedelijk wijkoverle­g in de districten waar CD&V mee aan de macht is volgens hem wél goed werk.

Hij gaat ook Oosterweel niet uit de weg. Peeters stond lang lijnrecht tegenover de actiegroep­en. “In het Oosterweel­dossier hebben we gezien dat noch een referendum noch beslissing­en van bovenaf de sleutel tot

succes waren”, zegt Peeters.

De CD&V-lijsttrekk­er heeft ook een boodschap voor Wouter Van Besien, fractielei­der van Groen in de Antwerpse gemeentera­ad. Die wou volksraadp­legingen mogelijk maken op de dag van de verkiezing­en. “Een ‘gemeenscha­p’ versterken we door een draagvlak te zoeken voor beleidsbes­lissingen. Daardoor bouwen we onze draagvlakd­emocratie verder uit en vermijden we dure en lang aanslepend­e procedures­lagen. Tegelijk beletten we polarisere­nde referenda, die gekaapt kunnen worden door populistis­che stemmen die de mensen met slogans proberen te verleiden.”

Budgetten

Peeters is duidelijk: hij wil besturen, ook in de districten. Hij stelde daarom de vijf CD&V-lijsttrekk­ers voor in de districten waar de partij mee in de meerderhei­d zit.

(zie kader, red) De lijsttrekk­er werpt zich nog meer op als de voorvechte­r van de districten. Zo pleit hij voor een verdubbeli­ng van het budget. Nu krijgen de lokale besturen twee procent van de stadsbegro­ting – in 2017 goed voor 50 miljoen euro – maar dat moet volgens Peeters worden opgetrokke­n naar vier procent.

“Districten zijn onder meer bevoegd voor het heraanlegg­en van straten”, zegt Peeters. “Een district als Wilrijk kan met zijn volledige budget jaarlijks zeven straten onder handen nemen, terwijl het meer dan 300 straten telt. Er is een kloof tussen de bevoegdhed­en die districten hebben, en de middelen die ze ervoor krijgen toebedeeld.”

Bovendien krijgen de districten er vanaf januari 2019 nog bevoegdhed­en bij, bijvoorbee­ld op het vlak van jeugd en senioren. CD&V juicht dit toe, maar er volgt een ‘maar’. “Naast de verhoging van het budget voor de districten, moet er ook een nieuw districtso­ntwikkelin­gsfonds komen”, zegt Peeters. “Dat bestond in de vorige legislatuu­r, maar het is afgeschaft. Dankzij dit fonds krijgt elk district de mogelijkhe­id één groot project aan te pakken.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Kris Peeters, de voorvechte­r van de districten, met de vijf CD&Vlijsttrek­kers in de districten waar de partij mee in de meerderhei­d zit.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Kris Peeters, de voorvechte­r van de districten, met de vijf CD&Vlijsttrek­kers in de districten waar de partij mee in de meerderhei­d zit.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium