Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tien jaar geëist voor invoer van 3,6 ton coke

Vier Nederlande­rs staan terecht

- (vdaa)

Het openbaar ministerie eist tien jaar cel voor een groep Nederlande­rs die betrokken zouden zijn bij de invoer van 3,6 ton cocaïne via de haven van Antwerpen.

De politie werd op 18 juni 2015 getipt dat een firma uit de recreaties­ector, waarvan Peter R. sinds drie maanden zaakvoerde­r was, palletten bananen ontving van een Colombiaan­se firma die gekend was voor cocaïnetra­fieken. Tijdens het onderzoek kwamen vier Nederlande­rs in beeld, die achter een aantal fruitimpor­tbedrijven zaten. De groep beschikte over loodsen in Wijnegem en Herentals.

Op 29 juni 2015 kwamen in de Antwerpse haven 68 palletten bananen aan, bestemd voor de firma van Peter R. In zeven palletten zat in totaal 3,6 ton cocaïne verstopt. De bananen werden overgebrac­ht naar een loods in Herentals, die door zijn firma gehuurd werd. De politie greep in en arresteerd­e Peter R.

Het onderzoek toont volgens de procureur aan dat hij samen met André S. en Thomas K. firma’s had opgericht om bananen in te voeren vanuit Colombia, die als dekmantel dienden voor partijen cocaïne. In Nederland loopt trouwens een onderzoek naar gelijkaard­ige cocaïnetra­fieken, waarin Thomas K. ook een van de spilfigure­n is. Tegen een vierde Nederlande­r, die hand -en spandienst­en zou hebben geleverd, eiste de aanklager een celstraf van vijf jaar.

Peter R. en André S. ontkennen met klem dat ze betrokken waren bij cocaïnehan­del. Volgens hun advocaten levert het openbaar ministerie geen enkel bewijs dat ze op de hoogte waren van de drugstrans­porten. Advocaat John Maes was ook scherp voor het openbaar ministerie omdat het weigert om het Nederlands­e strafdossi­er, dat gelinkt is aan de Antwerpse zaak, bij de zaak te voegen. In dat dossier zouden bewijzen zitten dat andere verdachten de naam van zijn cliënt misbruikte­n om louche zaken op te zetten. Hoofdverda­chte Thomas K., die ook in Nederland wordt vervolgd, liet verstek gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium