Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Braemblokk­en en hun bonte bewonersmi­x

Kielse gebouwen staan symbool voor hele stad in fotoreeks van Sacha Jennis

-

Stadsfotog­raaf Sacha Jennis zag wel wat in de Braemblokk­en op het Kiel. Wat begon als een reeks architectu­urfoto’s, mondde uit in negen portretten van bewoners, elk met een eigen verhaal. “Ik ontdekte er een mix die staat voor de hele bevolking van de stad.”

“Ik ben veel bezig met architectu­urfotograf­ie. De Braemblokk­en hebben me altijd al geïnteress­eerd. Ik hou erg van die Sovjetacht­ige stijl”, vertelt Sacha Jennis. “Die blokken staan op poten, dat valt ook erg op in het straatbeel­d. Voor veel mensen hebben ze een onpersoonl­ijk karakter, misschien omdat ze aan Oost-Europa doen denken, maar op mijn foto’s kreeg ik wel veel positieve reacties. Door de foto’s gingen mensen ook de blokken anders bekijken, dus wilde ik een stap verder gaan. Waarom de bewoners niet in beeld brengen en de blokken zo een echt gezicht geven? Met dat project ben ik uiteindeli­jk een jaar bezig geweest.”

Renaat Braem had hoge ambities met deze woontorens. “Ik hou wel van zijn stijl. Er zat een visie achter. Hij heeft ook nagedacht over de integratie van het groen. Al is het wel jammer dat ze nu vooral doen denken aan sociale woningen.”

“Ik ontdekte op het Kiel een grote diversitei­t. Je komt er zowel alleenstaa­nden als kleine gezinnen tegen, of mensen van verschille­nde nationalit­eiten die allemaal perfect Nederlands praten. Dat wilde ik heel hard benadrukke­n. Ik wilde die mix laten zien, een mix die ook staat voor alle mensen die in de stad Antwerpen wonen.”

En toch leeft iedereen er blijkbaar zijn eigen leventje. “Braem zag elke verdieping als een straat, maar de samenhorig­heid van een dorp heb ik er niet ontdekt. Hoewel, misschien is het er niet anders dan elders. Je hoort er positieve en negatieve verhalen. Dat is in andere buurten ook zo. Oudere mensen zien de buurt veranderen. Ze zijn blij als ze even geholpen worden, en ze genieten vooral van het uitzicht. Je zou zelfs het Atomium kunnen zien vanuit de Braemblokk­en. Daarom heb ik veel foto’s aan de ramen genomen.”

Jennis blikte eerder al de leefwereld van Radio Minerva in, ook een biotoop waarin hij graag vertoeft. “Op je tachtigste nog radio maken, ik vind dat fantastisc­h. En in de Braemblokk­en had ik een sterke band met Mariette. Ze is 92 en probeert op haar manier van het leven te genieten. Laatst heeft ze nog een muts voor mijn dochter gebreid, geweldig.”

DOMINIQUE PIEDFORT

Groeten uit de Braemblokk­en, Ontmoeting­scentrum Nova, Schijfstra­at 105, 2020 Antwerpen. Tot en met 3 november te bezoeken van dinsdag tot vrijdag tijdens de kantoorure­n.

 ?? FOTO'S SACHA JENNIS ?? Bewoners van de Braemblokk­en door de lens van Sacha Jennis, met boven Mariëtte. “Ze is 92 en probeert op haar
manier van het leven te genieten.”
FOTO'S SACHA JENNIS Bewoners van de Braemblokk­en door de lens van Sacha Jennis, met boven Mariëtte. “Ze is 92 en probeert op haar manier van het leven te genieten.”
 ?? FOTO KIONI
PAPADOPOUL­OS ?? Sacha Jennis.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Sacha Jennis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium