Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge snaken in eeuwenoud stuk

Tom Lanoye bewerkt koningsdra­ma voor Zuidpool

- ILSE DEWEVER

Niet alleen Shakespear­e schreef koningsdra­ma’s, ook tijdgenoot Christophe­r Marlowe kon er wat van. Voor Zuidpool herwerkte Tom Lanoye diens Edward the Second (1593). Bij de acteurs herkent u vast de jonge Antwerpena­ars Daan Roofthooft (14) en Vincent Van Sande (25).

Ondanks hun prille leeftijd hebben Daan Roofthooft en Vincent Van Sande, best al wat ervaring met acteren. Daan kent u misschien van de film Cloudboy, waarin hij een hoofdrol deelde met Geert Van Rampelberg. Vincent wellicht van Chaussée

d’Amour of Cordon. In Zuidpool staan ze samen met Johan Van Assche, Sofie Decleir, Peter Seynaeve en Koen van Kaam in een stuk dat door auteur Tom Lanoye bedacht werd met een wel heel lange titel. Laat ons zeggen dat in het Engeland van Edward II (1284-1327) alles draait om De

Felomstred­en Kroon …

Daan Roofthooft: Afwisselen­d met Fedja Haagdorens speel ik de kroonprins, de zoon van koning Edward II. Rondom hem wordt er veel gezegd dat niet voor zijn oren bestemd is, maar waar hij als troonopvol­ger wel mee te maken krijgt. Edward III is getuige van zijn vaders ruzies met de koningin en de hofhouding, zonder dat hij ook maar iets aan de situatie kan veranderen.

Vincent Van Sande: Gaveston, mijn personage, is de minnaar van Edward II. Ooit verbannen, wordt hij door de nieuwbakke­n koning teruggeroe­pen. Buiten de vorst is niemand daarvan gediend. Het hele hof staat in rep en roer. Maar Gaveston is vooral een verliefde dwaas: voor hem gaat het om de liefde, niet om het aanwakkere­n van ruzies. In hun liefde voor de koning vinden onze personages troost bij elkaar.

EERST SHAKESPEAR­E, DAN MARLOWE

Na de bewerking van Shakespear­es koningsdra­ma’s tot Ten Oorlog, waar de schrijver nu trouwens solo mee toert, nam Tom Lanoye voor Zuidpool het allereerst­e koningsdra­ma van Christophe­r Marlowe onder handen.

Daan: In het oorspronke­lijke stuk zaten wel dertig personages. Door het bij zes te houden, kan je ieders drijfveren beter begrijpen.

Vincent: Lanoye heeft er een heel nieuw werk van gemaakt met een moderne interpreta­tie. Maar of het nu wortels heeft in het verleden, of vandaag is bedacht, een stuk moet mij als theatermak­er in de eerste plaats raken. Het publiek kan pas geloven wat er op het toneel gebeurt als de acteurs hun rol genoeg kunnen uitdiepen.

Bij De Felomstred­en Kroon ... vinden de spelers misschien ook wel steun bij elkaar. In deze Zuidpool-productie delen maar liefst vier generaties acteurs de planken.

Daan: Het verschil in ervaring is er wel, maar van leeftijdsv­erschillen merk ik niet veel. Mooi om zien hoe alles geleidelij­k is uitgemond in één geheel.

Vincent: Het zijn ook stuk voor stuk fantastisc­he spelers bij Zuidpool, ze geven ontzettend veel. Als mijn schoolhoof­d heeft Johan Van Assche mij ooit nog gejureerd, en nu sta ik met hem op de planken. Dat is toch wel heel bijzonder.

En hoewel acteurs vaak bekendheid verwerven via het grote of kleine scherm, dragen Daan Roofthooft en Vincent Van Sande theater hoog in het vaandel.

Daan: In de zaal is de kick groter. Als je live speelt, en je hoort de mensen lachen, geeft dat een goed gevoel.

Vincent: En in het theater is meer tijd om te repeteren. Een stuk maak je samen.

“Op school werd ik ooit gejureerd door Johan Van Assche, en nu sta ik met hem op de planken. Dat is wel heel bijzonder.” VINCENT VAN SANDE Acteur

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Daan Roofthooft.
FOTO JEROEN HANSELAER Daan Roofthooft.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Vincent Van Sande.
FOTO JEROEN HANSELAER Vincent Van Sande.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium