Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sidi Larbi Cherkaoui bij Ballet Vlaanderen

- ILSE DEWEVER Drieluik L’Oiseau de Feu, van 07/10 tot 15/10 in Opera Gent en van 19/10 tot 28/10 in Opera Antwerpen, www.operaballe­t.be

Ballet Vlaanderen laat zich voor zijn eerste balletavon­d van het seizoen meedrijven op de vleugels van De Vuurvogel. Voor de bewerking van Stravinsky’s muzikale meesterwer­k put artistiek leider Sidi Larbi Cherkaoui inspiratie uit de natuur. “De alchemie van lava boeit me.”

In 1910 danste Les Ballets Russes in Parijs

voor het eerst L’Oiseau de Feu. De compositie van Igor Stravinsky bleek gestoeld op Russische volksmelod­ieën. Op het podium werd verbeeld hoe prins Ivan, dankzij een magische veer van de Vuurvogel, de ban van tovenaar Kosjtsjej kon doorbreken. In 2015 maakt Sidi Larbi Cherkaoui bij Stuttgart Ballet zijn versie van De Vuurvogel. Hoe Ballet Vlaanderen op dat werk voortbordu­urt, ontdekt u vanaf zaterdag in Gent en Antwerpen.

Sidi Larbi Cherkaoui: Toen ik in 2013 aan de Parijse Opéra werkte aan de choreograf­ie voor Ravels Boléro, zag ik er De

Vuurvogel in de versie van Maurice Béjart. De energie die ik voelde in de muziek wilde ik graag vatten in dans. Die kans kreeg ik twee jaar later bij Stuttgart Ballet. Ik koos voor Stravinsky’s gebalde, energieker­e versie van het werk uit 1919. Straks wordt die live uitgevoerd door het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen onder leiding van Philipp Pointner.

U houdt zich in uw Vuurvogel wel ver van het traditione­le volksverha­al?

Hoewel de personages aanwezig blijven in een abstracte vorm, spits ik me vooral toe op de figuur van de Vuurvogel. De kerngedach­te in dit werk is voor mij het verrijzen van de feniks uit zijn as. Of hoe er na het opbranden van de mythische vogel een nieuwe vorm ontstaat, waar de oude geest in kan huizen. Daarnaast haal ik voor mijn dans vaak inspiratie uit de natuur. Zo stond bij De Vuurvogel het beeld van een vulkaan me sterk voor ogen. Eens de vulkaan is geëxplodee­rd, ontstaat hete en vloeibare lava, die zich ruimtelijk uitbreidt en uiteindeli­jk een nieuw stuk land vormt. Die alchemie boeit me. Vuur is niet altijd vluchtig. Soms kan het net dingen vormen.

Zit er ook vuur in de samenwerki­ng met

Tim Van Steenberge­n?

Zeker, ik wilde in de dans een horizontaa­l element creëren, zoals vuur in een mum van tijd een hele ruimte kan bezetten. Tim, met wie ik intussen al tien jaar samenwerk, ontwierp een vlammend rode jurk die de volledige ruimte kan omvatten. Alsof het podium op dat moment baadt in een vlammenzee.

Vogels vliegen. Uw dansers ook?

Ja, in deze choreograf­ie zitten naar verhouding opmerkelij­k veel sprongen. Dansers worden omhoog gestoken, de lucht in geworpen. Het dragen is hier heel belangrijk om de illusie te wekken dat de danseresse­n vliegen. Het vluchtige van vogels die zich niet laten vangen wil ik met De

Vuurvogel ook verbeelden.

Is uw Vuurvogel bij Ballet Vlaanderen dezelfde als in Stuttgart?

Deze versie is nog veel beter. (lacht) Ik laat me enorm inspireren door de mensen met wie ik samenwerk. Elk gezelschap brengt iets anders in mij naar boven. Na 2,5 jaar met Ballet Vlaanderen te werken is er een zekere familiarit­eit gegroeid. Het is fijn om te merken hoe zij de choreograf­ie opslorpen en er een nieuw verhaal van maken.

Hoe wordt De Vuurvogel geflankeer­d tijdens deze seizoensop­ener?

Er worden diezelfde avond nog twee werken van Canadese choreograf­en opgevoerd. Crystal Pite maakte een werk over hoe we elkaar kunnen redden, waarbij vijf dansers telkens weer aantreden in duetten. Édouard Lock, die ooit zowel met David Bowie als Frank Zappa samenwerkt­e, werd geïnspiree­rd door de mythe van Orfeo. Voor de première geeft hij weinig van zijn werk prijs. Ik zal The Heart of August samen met het publiek ontdekken.

 ?? FOTO FILIP VAN ROE ?? Nancy Osbaldesto­n
en Matt Foley.
FOTO FILIP VAN ROE Nancy Osbaldesto­n en Matt Foley.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium