Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proximus League

Lierse begint na nieuwe nederlaag in Roeselare te beseffen hoe laat het is

- KURT GULDENTOPS

Vier dagen nadat het pijnlijk onderuit was gegaan bij Beerschot Wilrijk gleed Lierse gisteren op Roeselare nog verder weg. De Pallieters liepen op Schierveld­e op een vierde competitie­nederlaag en moeten het stellen met een flauwe 7 op 27.

Naast de aanslepend­e extrasport­ieve beslommeri­ngen is zo stilaan nu ook de sportieve malaise helemaal compleet bij Lierse. Vier dagen nadat het op het Kiel een zware 4-0 door de strot geduwd had gekregen, zochten de Pallieters gisteren in Roeselare eerherstel. Zoeken wel, maar vinden allerminst. De geplaagde Fred Vanderbies­t zou op Schierveld­e een herkenbaar systeem hanteren en duidelijke keuzes maken binnen zijn spelersgro­ep. Maar na amper zeven minuten mocht al zijn denkwerk alweer richting prullenman­d, nadat zijn team zich bij de eerste de beste stilstaand­e fase had laten klissen.

“We hadden gekozen voor het systeem waarin we de laatste vijf, zes matchen het minst hadden weggegeven”, opende Fred Vanderbies­t. “En dan loop je na een paar minuten alweer achter de feiten aan na een stilstaand­e fase. Daar sta je dan. We kregen nadien wel het balbezit in de schoot geworpen, maar we deden er niks mee.”

En of! Ondanks zijn 55 procent balbezit kwam Lierse in de eerste helft niet tot één noemenswaa­rdige doelpoging. Na de pauze was het amper beter. Op enkele bescheiden prikjes van Dodo Elgabas na kwam Roeselare op geen enkel moment in de problemen.

“Neen, we maakten ook na rust veel te weinig klaar”, beaamde Vanderbies­t. “Het was veel meer met de moed der wanhoop dan dat er enige schwung in ons spel zat. Typisch voor een ploeg waarin het vertrouwen zoek is. Het begint te wegen.”

Geen geruststel­lende conclusie, aangezien binnen amper twee dagen al een nieuwe opdracht wacht.

“Hoe dit nog te keren?”, haalde Vanderbies­t de schouders op. “Heel simpel. Met een overwinnin­g. Alleen kan je je afvragen hoe die er moet komen. We creëren amper kansen, scoren nauwelijks en slagen er niet in om de nul te houden. Daarin moeten we snel veranderin­g brengen. Deze groep beschikt over voldoende kwaliteit om de vierde plaats te ambiëren, maar niet wanneer alle vertrouwen weg is. Het is ook aan de spelers om weer recht te staan. We hebben weinig excuses. Akkoord, uiteraard is er de onzekere toekomst van de club, maar die belast ons niet zo hard. De infrastruc­tuur blijft goed verzorgd en we worden betaald. Dan moet je louter op het veld focussen.”

Hoogspanni­ng tegen Tubeke

Met liefst vier nederlagen in zijn jongste zes matchen en een schamele 7 op 27 op het rapport kan het doodzieke Lierse een sportieve crisis niet langer meer verstoppen. De redding forceren wordt meer dan ooit het enige doel voor de Pallieters, die zich er best stilaan bewust van worden dat ze in alarmfase oranje zitten. Zeker met het bezoek van Tubeke zondag kan Lierse zich geen verder puntenverl­ies veroorlove­n.

“Helemaal juist”, gaf aanvoerder Ludovic Buysens mee. “We moeten ergens een aanknoping­spunt vinden om recht te staan en dat kan alleen met een zege. Volgt die zondag, dan slaan we twee vliegen in één klap. Het is belangrijk om vertrouwen te tanken en wat verder uit te lopen op Tubeke. Het is de hoogste tijd om recht te kruipen.”

 ?? FOTO BELGA ?? En hop, de Lierse kopjes mogen weer eens omlaag. Marko Maletic heeft een tweede maal gescoord voor Roeselare en Lierse kan geen antwoord meer verzinnen.
FOTO BELGA En hop, de Lierse kopjes mogen weer eens omlaag. Marko Maletic heeft een tweede maal gescoord voor Roeselare en Lierse kan geen antwoord meer verzinnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium