Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een nieuw rugnummer, een nieuwe start”

Dimitris Kolovos maakt na zeven maanden comeback

- DAVID VAN DEN BROECK

De kop is eraf voor Dimitris Kolovos. De 24jarige Griek van KV Mechelen maakte na zeven maanden zijn comeback. Hij overleefde de (niet zo) vriendscha­ppelijke match tegen Dudelange en kijkt al vooruit. “Volgende week tegen Anderlecht? Ik hoop het!”

Een vraag die eeuwig onbeantwoo­rd blijft: had KV Mechelen Play-off 1 gehaald met Dimitris Kolovos tussen de lijnen? Op 18 februari, thuis tegen Lokeren, scheurde hij de voorste kruisbande­n van zijn rechterkni­e. We weten niet of hij KV in die laatste drie toppers (tegen Standard, Anderlecht en Gent) meer dan een vier op negen had bezorgd. Maar wel dat hij in bloedvorm zat. En dat KV mét Kolovos 1,63 punten per match pakte en 1,33 keer scoorde. Tegenover 1,27 punten en 1 goal per match zónder Kolovos. Een wezenlijk verschil. Maar wat nu telt, is dat de 24-jarige Griekse aanvaller eindelijk terug is.

Wie zijn comeback wilde meemaken, moest wel een eindje rijden. Een kleine 250 kilometer is het, van Mechelen naar het Luxemburgs­e Dudelange. Geen probleem, vonden zo’n dertig KV-fans, die er een sfeervolle dagtrip van maakten. Ook sportief directeur Rik Vande Velde en Fi Vanhoof waren afgezakt naar het pittoreske en heuvelacht­ige stadje, waar kampioen F91 zijn matchen afwerkt.

Terug naar België

De deal was dat Kolovos de laatste twintig minuten zou spelen. Dat gaf ons de tijd om met Vande Velde nog eens terug te blikken.

“Wat ik dacht toen hij uitviel? Miljaar, dit wordt een moeilijk verhaal”, vertelt hij. “Acht van de tien clubs zouden op zo’n moment ook afhaken. Maar vrij snel zeiden we: we nemen het risico en we kopen hem. Die blessure vergemakke­lijkte dat ook. Vijf jaar geleden scheurde hij al de kruisbande­n van zijn andere knie. Wat kon Olympiacos nog met hem doen? Ze waren blij dat wij nog vertrouwen in hem hadden.”

Malinwa telde uiteindeli­jk 750.000 euro neer – een betaling gespreid over drie jaar – en liet Kolovos in Griekenlan­d revalidere­n.

“Maar we hebben hem na een paar maand toch naar België gehaald. De juiste beslissing, hier boekte hij op korte tijd veel progressie. Zijn familie is hier niet, maar we hebben hem zo veel mogelijk gesteund. Een speler die lang out is moet je het gevoel geven dat hij er nog bij hoort. Ik ben echt blij dat hij zo meteen weer kan spelen. Dat hij weer tussen de linies kan kruipen, het balletje kan bijhouden en belangrijk kan worden. Voor ons is dit een extra transfer.”

Felle tackles

En de ‘nieuwe aanwinst’ viel onder luid applaus in, zoals afgesproke­n. Hij loste Drazic af, die net als Claes had gescoord. Het stond 1-2, dat bleef het ook. Maar Kolovos, die voorin Bandé bijstond, toonde meteen zijn waarde. Hij speelde in één of twee tijden en was zijn tegenstand­ers, die er stevig invlogen, altijd te snel af. Het was er niet aan te zien dat hij zo lang heeft stilgelege­n. Na afloop blikte zijn trainer Yannick Ferrera tevreden terug. We wilden eerst weten: wat fluisterde hij Kolovos bij zijn wissel in?

“Eerst en vooral: Pas op. Want die mannen tackelden erop los”, aldus Ferrera. “Neem geen risico, spring desnoods erover. Daarna zei ik: Denk

aan de voorbije zes maanden en enjoy!

Waarop hij: Het waren zéven maanden. (glimlacht) Tactische richtlijne­n gaf ik niet mee, maar het viel me op dat hij heel laag de bal kwam vragen. Daar was allicht minder risico op contacten, dus ik had er geen probleem mee. En je ziet: hij komt erop, brengt rust en verliest geen bal. Technisch is hij heel sterk, zijn balgevoel is hij totaal niet kwijt. Dit is een overwinnin­g voor hemzelf én voor onze medische staf.”

Uiteraard wil iedereen weten wanneer Kolovos ook in de competitie zijn comeback maakt.

“Hopelijk kan hij nu regelmatig invallen. Maar of dat tegen Anderlecht al kan, dat moet ik nog bekijken met de kines. We gaan zeker geen risico’s nemen. De beste Kolovos hoop ik in december terug te zien.”

Van 17 naar 20

En wat denkt Kolovos er zelf over? Breed glimlachen­d kwam hij na afloop uit de kleedkamer vertellen hoe het geweest was.

“I feel very good”, zei hij. “Na zo’n lange revalidati­e ben ik blij met deze prestatie. Ik was af en toe nog wat bang, omdat het een intense match was, maar dat is voetbal. Je kan je moeilijk wegstoppen, je moet deelnemen aan het spel. Ik ben vooral blij dat het qua balgevoel goed zat.”

Wat opviel was dat hij met een nieuw rugnummer speelde. Hij ruilde 17 in voor 20.

“Met die 17 raakte ik geblesseer­d, vandaar. Een nieuw nummer, een nieuwe start. Zeven maanden lang kon ik niet doen waar ik van hou – als ik niet kan voetballen, ben ik niet gelukkig. Maar op wat stijfheid na is die ellende nu voorbij. Daarvoor wil ik iedereen van KV Mechelen bedanken, van de kinés tot de fans. Ze hebben me enorm gesteund, nu is het tijd om iets terug te geven.” Nogmaals: tegen Anderlecht al? “Ik hoop het echt! Maar geen idee!

(glimlacht) De trainer moet eerst overleggen.”

Dat lijkt ons inderdaad een wijs plan.

Yannick Ferrera, trainer ‘‘Technisch is Kolovos heel sterk, zijn balgevoel is hij totaal niet kwijt. Dit is een overwinnin­g voor hemzelf én voor onze medische staf.’’ Rik Vande Velde, sportief directeur ‘‘Voor ons betekent de comeback van Kolovos een extra transfer.’’

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? De twintig comebackmi­nuten van Dimitris Kolovos in drie beelden: in de plaats van Drazic het veld op, de tegenstand­er elke keer te snel af en een dankbaar applausje na affluiten.
2
FOTO TOM GOYVAERTS De twintig comebackmi­nuten van Dimitris Kolovos in drie beelden: in de plaats van Drazic het veld op, de tegenstand­er elke keer te snel af en een dankbaar applausje na affluiten. 2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium