Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil nog wat kwaliteit aan mijn erelijst toevoegen”

TIM WELLENS paste voor WKfeestje om klaar te zijn voor Lombardije

-

De Tour is voorbij, het WK gereden. Peter Sagan en Greg Van Avermaet zijn gestopt voor dit seizoen, maar zaterdag is er nog een laatste hoogdag in het wielerjaar. Kandidaatw­innaar Tim Wellens legt uit waarom de Ronde van Lombardije met recht en reden een monument is. “Bergamo is een prachtige stad. De herfst is mijn favoriete seizoen.”

Je kan de Ronde van Lombardije de tweede zit van het WK noemen, maar ook ‘de mooiste koers van het jaar’. Het is een koers die iets vertelt over hoe een mens in het leven staat. Voor romantici kunnen de klokken boven op de Madonna del Ghisallo niet luid genoeg luiden. Cynici noemen dat vals Italiaans sentiment. Tim Wellens is er nog niet helemaal uit welke strekking hij precies zal aanhangen.

“Lombardije is één van de mooiste koersen van het jaar, sowieso. Bergamo vind ik een prachtige stad en het is een geweldige regio om in te fietsen. Vond ik al toen ik als jonge renner de Tre Giorni Orobica reed. Het maakt niet uit op welk moment van het jaar je daar bent, het voelt altijd aan alsof het herfst is. Door de kleur van de natuur, denk ik. En de herfst is mijn favoriete seizoen.”

“Maar ik ben niet zo vatbaar voor wielerroma­ntiek. De Koers van de Vallende

Bladeren, daar kan ik nog mee leven. Dat is nog een mooie naam. Maar twee jaar geleden hebben we met de ploeg dat kapelletje bezocht boven op de Madonna, waar de patroonhei­lige van de koers zit. Ik was niet zo onder de indruk. Ik had er te veel over gehoord, in mijn hoofd was het vooraf al een beetje te groot. Het enige waar ik wel aan mee doe is wielerbijg­eloof: nooit zout doorgeven. Nooit schoenen op tafel zetten. Eender welke schoenen op eender welke tafel. Nooit doen.”

In de Ronde van Lombardije wisselen start en aankomstpl­aats jaarlijks om. Rijd jij het liefst van Como naar Bergamo of van Bergamo naar Como?

“Dit jaar is het Bergamo-Como, maar ik rijd liever andersom. In 2014 ben ik vierde geworden in Bergamo en dat is sowieso de mooiste aankomstpl­aats. Ik weet nog dat iemand toen zei dat het de makkelijks­te Lombardije was die hij ooit had gereden. Het ging om Jelle Vanendert, om geen namen te noemen. Meende hij dat echt of was hij jaloers op mijn prestatie? (lacht) Ik ben er nog altijd niet uit. Zaterdag rijden we over het parcours van 2015. Zwaar, maar gelukkig minder zwaar dan vorig jaar.”

Klopt het dat jij de enige Belgische renner was die na het WK in Bergen niet op stap ging? Omdat je toen al aan Lombardije dacht?

“Correct. (lacht) Ik heb zeker nog de ambitie om er iets van te maken. Op training rijd ik met een heel goed gevoel. Het was leuk geweest hadden we met de ploeg Milaan - Turijn kunnen rijden

(gisteren, red.), dat was de perfecte voorbereid­ingskoers geweest. Nu heb ik op training wedstrijde­n gesimuleer­d. Achter de brommer, met mijn vriendin Sophie aan het stuur. Zij vindt dat leuk voor een uurtje of twee, maar we zijn een paar keer over haar limiet gegaan.”

De Ronde van Lombardije is elk jaar de koers van de laatste kans. Voor Tim Wellens de laatste kans om wat te doen?

“Om nog een beetje ‘kwaliteit’ aan mijn seizoen toe te voegen. Ik ben niet zo tevreden over ‘de kwaliteit’ van de resultaten die ik heb gehaald. Lombardije – een monument – zou natuurlijk de allerhoogs­te kwaliteit zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium