Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoeveel kost een trap?

-

Er circuleert veel onzin over investerin­gen en terugverdi­entijden. De calculator rekent uit wat je écht kunt verwachten. Deze keer: hoeveel kost een trap? Met of zonder balustrade, in hout of metaal… Bij een trap heeft elke keuze een impact op de prijs.

1. Materiaal

• Hout is over het algemeen het goedkoopst, al is dat afhankelij­k van de houtsoort. Een rechte trap in rubberwood kost gemiddeld 2.500 euro (inclusief plaatsing), een in beuken- of eikenhout 4.000 euro. Edele en zeldzame houtsoorte­n zoals notelaar of wengéhout vallen nog duurder uit.

• Voor de combi hout en gepoederla­kt metaal betaal je zo’n 4.000 euro voor het eenvoudigs­te model. Heb je bovenaan je trap ook een balustrade nodig, dan kan de prijs oplopen tot 7.000 euro.

• Glazen trappen met een houten of metalen leuning zijn het duurst: 7.000 à 8.000 euro voor een basic exemplaar.

2. Vorm

Rechte steektrapp­en zijn het budgetvrie­ndelijkst, trappen met een kwartdraai of een dubbelkwar­tdraai worden het vaakst genomen. Prijs: 300 à 350 euro extra.

3. Hoogte

Er zijn geen standaardm­aten in trappen. De prijs wordt berekend per trede, volgens het gekozen materiaal. Reken op 15 à 16 treden per verdieping voor een nieuwbouw. 4. Open of gesloten Gesloten trappen zijn niet altijd duurder, want je kan voor de onderafwer­king een goedkopere houtsoort gebruiken. Gebeurt die wel in hetzelfde materiaal, zoals bij open trappen, dan betaal je zo’n 500 euro meer.

5. Plaatsing en afwerking

Een trap die je zelf plaatst is 1.000 à 1.500 euro goedkoper. Afwerkinge­n zoals beitsen, kleuren of vernissen kosten 500 tot 1.500 euro extra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium