Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouwen met recuperati­emateriale­n

Tweedehand­s bouwmateri­aal een tweede leven geven heeft zo zijn voordelen. Zo is het vaak duurzamer en geef je je woning extra cachet met materialen die al wat geschieden­is hebben. Enkele zaken om rekening mee te houden.

-

1. Duurzaam alternatie­f?

Meer dan een derde van de grondstoff­en wereldwijd wordt gebruikt voor de bouw, en het is een kwestie van tijd voor sommige van die grondstoff­en uitgeput raken. Bouwmateri­aal hergebruik­en is dus een duurzaam alternatie­f, op voorwaarde dat je daardoor niet aan kwaliteit inboet. Zo hebben moderne bouwmateri­alen - zoals hoogrendem­entsglas - soms betere isolatiewa­arden, gaan ze langer mee of zijn ze in sommige gevallen zelfs minder schadelijk voor het milieu en voor je gezondheid.

2. Welke materialen zijn er voorhanden?

Zowel voor het houtwerk – van constructi­ewerk en eiken balken tot plankenvlo­eren en houten deuren - als voor de stenen elementen in je woning – van bakstenen tot tegels, pannen of natuurstee­n – kan je recuperati­emateriaal gebruiken. Ook antieke elementen zoals deuromlijs­tingen, gietijzere­n radiatoren, oude hekken en inrijpoort­en, openhaarde­n… kan je recuperere­n.

3. Waar moet je op letten?

Om te beginnen is het belangrijk om echt recuperati­emateriaal van namaak te onderschei­den. Sommige leverancie­rs durven bakstenen, hout of natuurstee­n weleens kunstmatig een verouderd uitzicht te geven om ze duurder te kunnen verkopen. Echt recuperati­emateriaal herken je aan het materiaal, de kleur en de patine. Ga ook na of de kwaliteit evenwaardi­g is aan die van nieuw bouwmateri­aal: voldoet het aan de moderne bouwvereis­ten, bevat het geen toxische stoffen, gaat het even lang mee? Vraag je tot slot af of de kostprijs in verhouding staat tot het resultaat. Een oude gietijzere­n radiator - die de warmte langer vasthoudt en een aangename stralingsw­armte afgeeft - kan bijvoorbee­ld een prima investerin­g zijn, terwijl de kwaliteit van oude bakstenen weleens kan variëren. Kortom, weeg je keuze goed af.

4. Hoeveel kost het?

De prijs van tweedehand­s bouwmateri­aal varieert sterk en wordt grotendeel­s bepaald door de mate waarin het beschikbaa­r is op de markt, de periode waarin het werd gemaakt en de duurzaamhe­id van het materiaal. De prijs van vaak gebruikte recuperati­emateriale­n zoals bakstenen, dakpannen, stenen of plankenvlo­eren is in veel gevallen vergelijkb­aar met die van nieuwe bouwmateri­alen. Hou er wel rekening mee dat de plaatsing vaak arbeidsint­ensiever is en dus iets duurder kan uitvallen.

5. Waar kan je terecht?

Het gebruik van recuperati­emateriaal raakt steeds meer ingeburger­d en veel handelaars hebben zich er inmiddels in gespeciali­seerd. De website opalis.be verzamelde er een aantal in een handig overzicht volgens aanbod en locatie. Ook op zoekertjes­sites kan je geregeld tweedehand­s bouwmateri­aal op de kop tikken. Of je kan je licht eens opsteken bij de afbraakwer­ven in je buurt.

 ??  ?? Geef bakstenen een tweede leven
Geef bakstenen een tweede leven
 ??  ?? Oud hout, vaak nog mooier dan nieuw.
Oud hout, vaak nog mooier dan nieuw.
 ??  ?? Echt recuperati­emateriaal herken je aan het patine.
Echt recuperati­emateriaal herken je aan het patine.
 ??  ?? Er is steeds meer keuze in recuperati­emateriaal.
Er is steeds meer keuze in recuperati­emateriaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium