Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘’De beste renners moeten er altijd starten’’

Roger De Vlaeminck (1974 en 1976)

- (gfr)

“Dit is de mooiste en zwaarste koers ter wereld. Maar vent toch, de Ronde van Lombardije... Dat is pas echt koers. In mijn tijd moesten eendagsren­ners het dan opnemen tegen de klimmers. Ik heb daar nog gereden tegen Thevenet, Poulidor, Zoetemelk, Panizza... Maar ook tegen kleppers uit de klassieker­s. Als je in Italië kan zeggen dat je Milaan - Sanremo en Lombardije op je palmares hebt staan, zit je in de galerij van de allergroot­sten. Lombardije staat niet voor niets in de groep van de vijf monumenten.’’

Roger De Vlaeminck is samen met Eddy Merckx en Rik Van Looy de enige die de vijf monumenten kon winnen: Milaan - Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs - Roubaix, Luik - Bastenaken - Luik en de Ronde van Lombardije.

“Je kan in Lombardije niets gaan doen als je niet graag klimt. Maar als je dat goed kan en wil, is Lombardije echt de max. Ik begrijp trouwens niet dat Lombardije zo gedegradee­rd wordt door de renners zelf. Dat iemand als Chris Froome zich permitteer­t daar niet te starten, dat kan toch niet? Dat ze zeggen dat ze moe zijn? Komaan zeg. Ze moesten die eerste vijftig uit het WorldTour-klassement verplichte­n om in Lombardije en de andere vier monumenten te starten. Het zou nogal een andere wedstrijd worden. Stel je voor dat de Rode Duivels zaterdag zouden starten zonder hun vedetten, dat zou die ploeg ook enorm degraderen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Roger De Vlaeminck.
FOTO BELGA Roger De Vlaeminck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium