Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Winterkou? De adrenaline houdt mij warm”

SARA AERTS van Olympische Zomerspele­n als hordeloops­ter naar Olympische Winterspel­en als topbobslee­ster

- HANS JACOBS

Olympische Zomerspele­n van Londen 2012: meerkampst­er/hordeloops­ter Sara Aerts geeft geblesseer­d op. Olympische Winterspel­en van Peyongchan­g 2018: Sara Aerts duwt een bobslee sneller dan ooit iemand in België deed en begint met stuurvrouw Elfje Willemsen aan haar olympische strijd tegen andere wereldtopp­ers.

Als Sara Aerts begin volgend jaar in het Zuid-Koreaanse Peyongchan­g aan de start staat – een olympische kwalificat­ie is pas helemaal zeker op 15 januari, maar afgaande op de resultaten van vorig jaar mag het geen enkel probleem vormen om bij de top twintig van de wereld te geraken – is ze de tweede Belgische topsporter die na de Zomerspele­n ook op de Winterspel­en staat. De primeur ging naar de vrouw die nu voorzitter is van de Belgische bobsleeen skeletonfe­deratie: Hanna Mariën, die met stuurvrouw Elfje Willemsen als zesde eindigde in Sotchi 2014. Alleen: Aerts, die vorig seizoen instapte, duwt inmiddels sneller dan Mariën of een andere Belgische ooit deed. Zo goed dat ze normaal gezien – de tests voor de remsters staan de komende weken gepland - een team zal vormen met Willemsen.

Willemsen: “Ze zal het zelf niet zeggen, maar Sara is van de zomer belachelij­k goed geworden.”

Aerts glimlacht. “Ik ben in de leer geweest bij een Duitse coach. Die heeft mij geleerd hoe ik een bobslee echt moet duwen. Het is niet gewoon zo hard mogelijk duwen. Mijn starttijde­n zijn spectacula­ir gedaald.”

En in een tweemansbo­b is de start minstens even doorslagge­vend als de stuurmansk­unst. Aerts: “We mogen mikken op podiums op wereldbeke­rs, in bobslee is dat de top zes.”

Op de Spelen van Zuid-Korea wil Willemsen (en Aerts, als ze dit seizoen de beste remster blijft) beter doen dan in Sotchi 2014, een zesde plaats.

Geen revanche

Toen Aerts de Spelen van Rio 2016 miste, was dat zuur voor haar, maar zag streekgeno­te Willemsen - beiden hebben hun roots in de Kempen - haar kans schoon.

Aerts: “Elfje trok de voorbije jaren dikwijls aan mijn mouw of ik niet eens wilde proberen. Toen ik Rio miste, kreeg ik op een avond telefoon. Of ik de volgende dag niet op stage naar Letland meewilde. Oké, zei ik.”

Dat was vorig seizoen, toen ze ook haar vuurdoop meemaakte.

“Wow, is dat bobslee? Zo dacht ik toen, toen ik tien

seconden draaierig was. Ze hadden mij niet verteld dat ze mij op een van de moeilijkst­e bobbanen hadden gestoken. (lacht) Maar dat gevoel went snel. Ik hou ook wel van de samenhorig­heid van bobslee, het sociale aspect. Ik bekijk deze Winterspel­en niet als een revanche voor de Spelen van Londen 2012 die ik moest staken. Ik wilde wel mijn olympische carrière niet beëindigen met een blessure, maar met een mooie prestatie.”

Van de zon op de piste naar sneeuw, ijs en snijdende winterwind op een bobbaan, of dat went?

Aerts: “Die winterkou? De adrenaline houdt mij wel warm.”

Sara Aerts “Toen ik Rio miste, kreeg ik op een avond telefoon. Of ik de volgende dag niet op stage naar Letland meewilde. Oké, zei ik.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA ?? Sara Aerts als meerkampst­er.
FOTO'S BELGA Sara Aerts als meerkampst­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium