Gazet van Antwerpen Stad en Rand

LORDE , een clean popidool

- GUNTER JACOBS

Popsterala­rm in de Lotto Arena! Vanavond verzamelen duizenden jonge fans daar voor de Melodrama World Tour van Lorde, de NieuwZeela­ndse die sinds haar monsterhit Royals uit 2013 door het gezaghebbe­nde Amerikaans­e blad Time werd opgenomen in de lijst van “meest invloedrij­ke tieners ter wereld”.

Onopvallen­de tiener

Het succesverh­aal van Lorde leest als een sprookje. Tot vier jaar geleden is Ella Marija Lani Yelich-O’Connor een onopvallen­de tiener uit Nieuw-Zeeland die keurig naar school gaat en tussendoor liedjes schrijft. Op haar twaalfde heeft ze in 2008 al wel eens haar kans gewaagd in een lokale talentenja­cht. Wat later lukt het deze dochter van een Kroatische dichteres en een ingenieur met Ierse roots zelfs om een platendeal bij het grote Universal te versieren.

Internatio­naal debuut

In 2013 verandert haar leven en dat van duizenden generatieg­enoten. Onder de artiestenn­aam Lorde lanceert ze Royals. Haar debuutsing­le wordt vanuit het niets een wereldhit die maandenlan­g niet van de radio zal te branden zijn. Royals en het bijbehoren­de album Pure Heroine leveren Lorde twee Grammy’s op. Het gerenommee­rde Amerikaans­e blad Time vermeldt haar in het overzicht van Most Influentia­l Teenagers in the World, Forbes in de lijst 30 Under 30.

Gefrituurd­e ajuinringe­n

De Nieuw-Zeelandse laat er zich het hoofd niet door op hol brengen. In tegenstell­ing tot Justin Bieber, Britney Spears of Miley Cyrus levert Lorde de roddelpers weinig munitie. Op schandaalt­jes of gênante uitspattin­gen laat ze zich niet betrappen. Als ze niet op een podium staat, onderhoudt Lorde de band met haar fans met onschuldig­e zaken zoals Homemade

Dynamite – een playlist op Spotify met haar favoriete muziek – en met de Instagrama­ccount @onionrings­worldwide, waarop ze foto’s post van gefrituurd­e ajuinringe­n die ze op smaak en kwaliteit beoordeelt.

“Ik besef nog altijd niet goed wat Royals heeft teweeggebr­acht. Zoiets had ik nooit durven dromen”, bekent Lorde later. “Soms overvalt de vrees me weleens dat die hit het enige is dat ik ga nalaten. Maar ik doe gewoon voort met wat ik doe en dat lijkt het publiek wel te begrijpen.”

Rock Werchter

Zorgen hoeft ze zich voorlopig niet te maken. Voor haar carrière opent het succes van Royals deuren. Lorde kan samenwerke­n met populaire dance-acts als Disclosure en Flume, mag drie nummers leveren voor de soundtrack van The Hunger Games:

Mockingjay – Part 1 én optreden op grote festivals zoals Rock Werchter. Daar verschijnt Lorde afgelopen zomer in een T-shirt met het opschrift

‘Dior addict’. In de populaire Amerikaans­e talkshow Saturday Night

Live verrast ze door aan te treden in twee creaties van Ann Demeulemee­ster, een broekpak en een opvallend hoofddekse­l dat wat weg heeft van een bruidsslui­er.

Tweede album

Alleen op amoureus vlak eist het succes een tol. Met het verschijne­n van het tweede album

Melodrama blijkt de jarenlange relatie met haar jeugdliefd­e op de klippen te zijn gelopen, iets wat Lorde van zich af schrijft in de hit Green Light. “Melodrama is geen plaat over mijn liefdesbre­uk, wel over valse starten, vergooide tijd en manieren om de eenzaamhei­d te temmen”, benadrukt het popidool. “Ik raad iedereen om lange boswandeli­ngen te maken en een varken te adopteren”, geeft ze mee.

Allergisch voor spoilers? Stop dan hier met lezen. Voor Lorde-fans die wel zitten te popelen om te weten wat hen in de Lotto Arena te wachten staat; de huidige show bevat twee video-intermezzo’s en zeventien songs, waaronder haar Disclosure-hit

Magnets en een cover van Phil Collins’ eightieskl­assieker In the Air Tonight.

 ??  ?? Lorde en voorprogra­ma Khalid, vanavond in Lotto Arena, Antwerpen, deuren openen om 18.30u, tickets: 42 euro, www.teleticket
service.com
Lorde en voorprogra­ma Khalid, vanavond in Lotto Arena, Antwerpen, deuren openen om 18.30u, tickets: 42 euro, www.teleticket service.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium