Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk is mijn verwonderi­ng besmetteli­jk”

Schrijver Jeroen Olyslaeger­s lanceert op zijn 50ste verjaardag audiowande­ling doorheen Museum Mayer van den Bergh

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Dat hij een band heeft met het Museum Mayer Van den Bergh, vertelt Jeroen Olyslaeger­s. En dat hij de plek graag wat meer onder de aandacht wil brengen. Daarom stelde de jarige auteur een audiowande­ling samen waarin hij zijn fascinatie voor Pieter Bruegel en de 16de eeuw botviert.

Jeroen Olyslaeger­s, bekend van zijn gelauwerde roman Wil, is sinds juni ‘writer in residence’ in Museum Mayer van den Bergh in de Lange Gasthuisst­raat. Gisteren, exact op zijn 50ste verjaardag, stelde de schrijver er zijn eerste artistieke ‘interventi­e’ voor.

“Al hou ik niet zo van dat woord”, glimlacht hij. “Ik zal hier twee jaar lang verschille­nde activiteit­en organisere­n.”

Op die manier wil Olyslaeger­s het museum waaraan hij zijn hart verloor bekender maken bij het brede publiek.

“Na Wil heb ik mezelf beloofd om mijn volgende boek te wijden aan het Antwerpen van de 16de eeuw, want ik merkte dat deze periode er voor heel wat mensen van onze generatie bijligt als een onbetreden sneeuwland­schap, terwijl de generatie van mijn ouders nog gewoon uit het blote hoofd kon zeggen: Bruegel, dat is de 16de eeuw.”

Het is dus een missie geworden, en eentje die hij breder wil aan- pakken dan er enkel een boek over schrijven.

“Toen Claire Baisier, de directrice van het museum, me contacteer­de, was ik verheugd. Ik ken maar één stiel, en dat is verhalen vertellen. En verhalen, die horen helemaal thuis in een museum.”

Pieter Bruegel de Oude

Zo kwam Olyslaeger­s op het idee om een audiowande­ling in elkaar te puzzelen. Daarin biedt hij een persoonlij­ke inkijk in het museum en neemt hij zijn luisteraar­s mee in zijn fascinatie voor de 16de eeuw, in het bijzonder voor de werken van Pieter Bruegel de Oude. Museum Mayer van den Bergh bezit namelijk twee originele werken van de schilder. Het bekendste, Dulle Griet, wordt momenteel gerestaure­erd. “Maar de Dulle Griet zelf zal wel een belangrijk nevenperso­nage zijn in mijn volgende boek.” Ook met dat andere werk,

Twaalf Spreekwoor­den, heeft de schrijver een speciale band. “In het huis van wijlen mijn vader hing er een replica van, en als kind vond ik de spreuken op het schilderij hilarisch. Mijn vader was ook een groot bewonderaa­r van Bruegel. Ik ben dus als het ware opgegroeid met de schilder en herken ook veel van hem in mezelf.”

“Net zoals Bruegel kan ik me ergens neerzetten, doen alsof ik lees en ondertusse­n de mensen rondom me observeren en notities nemen. In zijn werk toont Bruegel zijn liefde voor de gewone mens, en net dat vind ik zo schoon. Hoewel er veel raadsels in zijn werken zitten, wil ik zoeken naar wat we wel nog kunnen begrijpen vandaag en wil ik dat met deze tijd verbinden. Ik hoop alvast dat mijn verwonderi­ng besmetteli­jk is.”

Wie de luisterwan­deling van Olyslaeger­s wil volgen, kan zijn verhalen gratis downloaden op de Antwerp Museum App. Nadien is het wachten op de volgende activiteit­en die hij plant in de aanloop naar het feestjaar 2019. Dan is Bruegel 450 jaar dood en plant het museum een bijzondere expo rond Dulle Griet.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Jeroen Olyslaeger­s bekijkt Twaalf Spreekwoor­den van Pieter Bruegel de Oude: “In zijn werk toont Bruegel zijn liefde voor de gewone mens. Net dat vind ik zo schoon.”
FOTO JEROEN HANSELAER Jeroen Olyslaeger­s bekijkt Twaalf Spreekwoor­den van Pieter Bruegel de Oude: “In zijn werk toont Bruegel zijn liefde voor de gewone mens. Net dat vind ik zo schoon.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium