Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heilig Hart roept André Claessens naar Rome

Gelovigen trots maar ongerust: wie vervangt pastoor vanaf 1 januari 2018?

- MARC WOUTERS

Pater André Claessens (67), pastoor van de vier Ekerse parochies, is benoemd tot eerste assistent van de nieuwe generale overste van de Missionari­ssen van het Heilig Hart. Op 1 januari vertrekt hij voor zes jaar naar Rome. De Ekerse gelovigen zijn trots, maar ook ongerust.

“Een echte verrassing is het niet”, zegt André Claessens over zijn benoeming. Na de verkiezing van pater Absalón Alvarado Tavor tot nieuwe generale overste in Rome vorige maand, werd al snel duidelijk dat Claessens een van zijn vertrouwel­ingen was. En dus koos het kapittel in Rome, dat plaatshad van 4 tot 22 september, hem als eerste assistent van de nieuwe generale overste. Zijn kennis van de Afrikaanse en Europese cultuur en mentalitei­t liggen aan de basis van zijn benoeming. Claessens was van 1984 tot 1996 vormingsve­rantwoorde­lijke in Frans sprekend Afrika.

“Wij zijn fier dat iemand van bij ons de tweede in bevel wordt bij de Missionari­ssen van het Heilig Hart in Rome”, zegt Bert Van den Bossche, lid van de federatie. “Maar helaas verliezen we onze pastoor.”

André Claessens is al achttien jaar pastoor in Ekeren. Na de pensioneri­ng van de pastoors in de vier Ekerse parochies kreeg hij steeds meer verantwoor­delijkheid toebedeeld. Op 20 november 2016 werd hij voor zes jaar benoemd tot lid en moderator van de priestereq­uipe voor de parochies van de federatie Ekeren. Oud-pastoor Paul Verhulst van de SintLamber­tuskerk werd dezelfde dag benoemd tot lid van de priestereq­uipe, net als Joeri Fleeracker­s (36), die op 20 november 2016 in de Antwerpse kathedraal door de bisschop tot priester werd gewijd.

Met uitzonderi­ng van Claessens en Fleeracker­s zijn alle pastoors van Zandvliet tot Merksem op rust. Omdat de pensioneer­de priesters hun diensten nog aanbieden, vallen de parochies nog niet zonder vieringen. Maar in Ekeren zijn de gelovigen wel ongerust: wat na 1 januari 2018? “Onze regio staat voor een grote uitdaging. Op het bisdom zoekt men naar een oplossing”, zegt pater Claessens.

 ?? FOTO RR ?? Pater André Claessens op audiëntie bij paus Franciscus. Rome wordt vanaf volgend jaar zes jaar lang zijn thuis.
FOTO RR Pater André Claessens op audiëntie bij paus Franciscus. Rome wordt vanaf volgend jaar zes jaar lang zijn thuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium