Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet langer ‘bedelen’ voor gratis voedselpak­ket

Een op drie Vlaamse gemeenten opent sociale kruidenier

- CHRISTINE DE HERDT

Welkom bij de sociale kruidenier, een winkeltje waar mensen met een leefloon of kansarmen hun boodschapp­en kunnen doen met flinke kortingen. Het concept is aan een opmars bezig: een op de drie Vlaamse gemeenten heeft er eentje geopend of is dat van plan. In de provincie Antwerpen zijn er momenteel elf sociale kruidenier­s.

Gewone supermarkt­en kennen we allemaal, maar naast Delhaize of Colruyt bestaat er ook een variant voor mensen die het minder breed hebben. Van de 323 Vlaamse gemeenten hebben 85 een sociale kruidenier, 14 zijn eentje aan het opstarten of denken erover na. “Ze schieten als paddenstoe­len uit de grond”, zegt Yves Bocklandt, voorzitter van de vzw Sociale Kruidenier­s Vlaanderen. “Een paar jaar geleden hadden we ons voorgenome­n dat een op de vier gemeenten zo’n initiatief moest hebben tegen 2018. We zitten nu al aan een op de drie.”

Net als in een gewone supermarkt kun je er alles vinden. Met fikse kortingen van 10%, 15%, of soms zelfs meer. “De sociale kruidenier probeert gezonde voeding aan te bieden”, zegt Catherine Evrard, coördinato­r van de vzw Sociaal Winkelpunt. “Frisdrank en snoep komen er nauwelijks in. Af en toe is er wel chocola.”

Pim’s en Persil

Een alleenstaa­nde mag wekelijks voor 15 euro kopen, een gezin van vier voor 35 euro. Voorwaarde is dat ze doorgestuu­rd werden door het OCMW of een CAW (Centrum Algemeen Welzijnswe­rk). “Voor dat bedrag heb je al veel. En geen witte producten, hé, maar echte A-merken zoals Pim’s koekjes of Persil”, zegt Elly Bruylants van de sociale kruidenier in Merksem.

“De basisprodu­cten kopen we aan in de goedkoopst­e supermarkt­en”, zegt Evrard. “Leverancie­rs doneren ook voedselove­rschotten. Dankzij de kleine winsten die we op de verkoop boeken en de inzet van honderden vrijwillig­ers, kunnen we de kruidenier draaiende houden.”

Het verschil met de negen Belgische Voedselban­ken, die 626 armoedeorg­anisaties bedelen, is groot. “Dat systeem, waar je een gratis voedingspa­kket krijgt, heeft zijn beste tijd gehad”, stelt Bocklandt. “Wij willen hulp op een meer menswaardi­ge manier organisere­n. Mensen mogen niet meer het gevoel hebben dat ze aan het bedelen zijn.” Elly Bruylants: “Wanneer je kansarmen laat betalen, vergroot dat hun eigenwaard­e.”

“Als de klant zelf kiest welke producten hij wil kopen, is dat een heel ander verhaal dan wanneer hij een pakket krijgt waarin van alles zit dat hij misschien niet lust”, zegt ook Evrard. En het is meer dan kopen alleen. “Klanten kunnen anderen ontmoeten. Net dat kan hen sterker maken.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Elly Bruylants en Jan van der Aalst zijn twee vrijwillig­ers van de sociale buurtwinke­l ‘t Winkeltje in Merksem.
FOTO WALTER SAENEN Elly Bruylants en Jan van der Aalst zijn twee vrijwillig­ers van de sociale buurtwinke­l ‘t Winkeltje in Merksem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium