Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Supermarkt­en openen deuren op zondag 24 en 31 december

- (hdb)

Kerstmis en Nieuwjaar vallen dit jaar op een maandag. De meeste supermarkt­en hebben beslist om op zondag 24 december en zondag 31 december de deuren te openen. Niet alleen in de kleinere buurtwinke­ls, ook in de grote warenhuize­n zoals Delhaize, Carrefour, Colruyt en Lidl kan dan uitzonderl­ijk op zondag worden gewinkeld. Alleen Aldi doet niet mee.

Boodschapp­en voor de feestmaalt­ijden gebeuren vaak op het laatste moment. Hoewel 24 en 31 december op een zondag vallen, kunnen we ook dit jaar last minute voor kerst en Nieuwjaar naar de supermarkt. De meeste ketens hebben beslist om uitzonderl­ijk op die twee zondagen te openen.

“Niet alleen de ruim 500 zelfstandi­ge winkels, ook onze 135 grote supermarkt­en zullen op 24 en 31 december van 9 tot 14 uur geopend zijn”, zegt Roel Dekelver, woordvoerd­er van Delhaize. “Zeker voor producten die ultravers moeten zijn, zoals kreeft en oesters, is het belangrijk dat je die op het laatste moment kan kopen. Eindejaar is voor ons heel belangrijk, we hebben dus niet lang moeten nadenken of we op die zondagen de deuren openen. Dat gebeurde uiteraard in overleg met de medewerker­s. Zij beseffen dat het belangrijk is dat de klanten op ons kunnen rekenen. En we verwachten erg veel volk.”

Hypermarkt­en

Carrefour doet ook mee. “We hebben sowieso de gewoonte om in de feestperio­de op zondag open te zijn. Dat is dit jaar niet anders ”, zegt Baptiste van Outryve. “Steeds meer van onze winkels zijn al open op zondag, en dat zullen er op het einde van het jaar nog meer zijn. De exacte uren moeten nog worden bepaald, maar normaal zijn ze zowel voor- als namiddag open.”

Ook in de meeste supermarkt­en van de Colruyt Groep kun je de zondagen voor de feesten terecht. “Het is de bedoeling dat zowel onze Colruyt- als Okay-winkels dan open zijn, in de meeste Spar-winkels kun je het hele jaar al op zondag winkelen”, zegt woordvoers­ter Hanne Poppe. “Welke winkels opengaan? Liefst allemaal, maar voor enkele winkels wachten we nog op de goedkeurin­g van de gemeente. Die is nodig als je op zondag wil openen. De Colruyt-winkels zullen open zijn tot 13 uur. Okay moet de openingsti­jden nog bepalen.”

Aldi niet

Lidl heeft niet de gewoonte om op zondag te openen, maar op 24 en 31 december maakt de keten een uitzonderi­ng. De winkels zijn dan open van 9 tot 14 uur.

De meeste winkels van Albert Heijn zijn al open op zondagvoor­middag. Alleen Aldi laat weten gesloten te blijven.

 ?? FOTO RR ?? Dit jaar kun je zelfs op Kerstmis en Nieuwjaar verse producten kopen in het warenhuis
FOTO RR Dit jaar kun je zelfs op Kerstmis en Nieuwjaar verse producten kopen in het warenhuis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium