Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jotie T’Hooft na 40 jaar herdacht

- (id)

Precies veertig jaar na het overlijden van Jotie T’Hooft verschijnt een heruitgave van

Junkieverd­riet. Op 20 oktober volgt een hommage in SintAgatha­Berchem, de laatste woonplaats van de dichter.

Op 6 oktober 1977 overleed in een Brugs ziekenhuis dichter Jotie T’Hooft ten gevolge van een overdosis cocaïne. De in Oudenaarde geboren Johan T’Hooft had, nauwelijks 21 jaar oud, al een indrukwekk­end aantal gedichten geschreven. Van Junkieverd­riet, dat uitgroeide tot een cultbundel, verscheen bij De Bezige Bij zopas een fraaie heruitgave. Sinds begin jaren tachtig was deze bundel niet meer in zijn oorspronke­lijke vorm herdrukt.

De eerste dichtbunde­l die T’Hooft uitbracht op zijn negentiend­e, Sneeuwland­schap, sloeg meteen in als een bom. Vanwege zijn neoromanti­sche gedichten hing rond de dichter al vlug een aura van drugs, nog versterkt door zijn volgende bundel, Junkieverd­riet. T’Hooft was gehuwd met Ingrid Weverbergh, dochter van Julien Weverbergh, de directeur van uitgeverij Manteau. Zijn schoonvade­r verklaarde ooit: “Als Hugo Claus de keizer is, is Jotie T’Hooft de prins.”

Jonge dichters

Na jaren een exuberant leven geleid te hebben, wordt aangenomen dat T’Hooft op 21-jarige leeftijd zelfmoord pleegde via een overdosis drugs. “De mythe van

poète maudit heeft hem overwoeker­d”, stelt Luc Coorevits, die met Behoud de Begeerte op 20 oktober een hommage organiseer­t. “Jotie T’Hooft was in de eerste plaats een uitstekend dichter. Op zijn 21ste was hij het stadium van beginnend schrijver al lang voorbij. Volgens zijn vriend Klakke viel het met dat druggebrui­k ook nogal mee. Dat geloof ik ook, anders had hij nooit zo’n indrukwekk­ende hoeveelhei­d goede poëzie kunnen schrijven.”

Voor de hommage op 20 oktober in GC De Kroon in Sint-AgathaBerc­hem brengen de jonge dichters Charlotte Van den Broeck, Yannick Dangre, Maarten Inghels, Delphine Lecompte, Roderik Six en Michaël Vandebril elk een favoriet gedicht van Jotie T’Hooft en een korte selectie uit eigen gedichten of teksten.

De Bezige Bij, 60p, 17,99 euro; www.begeerte.be

 ?? FOTO RR ?? Jotie T’Hooft.
FOTO RR Jotie T’Hooft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium