Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor 18,90 euro niest Shrek écht in je gezicht

- (jf)

Bioscoopre­us Kinepolis opent in december twee zalen, waarvan één in Antwerpen, met vierdimens­ionale films. “Bewegende stoelen, wind, water, geur en lichteffec­ten zuigen de bezoekers voortaan helemaal ín de actie”, luidt het. Tickets voor zulke 4DXfilms zijn 6 tot 8 euro duurder.

Samen met Vin Diesel fast and furious-gewijs door de straten van Tokio driften, Shrek echt in je gezicht voelen niezen of bibberen in een hagelstorm op een koude, verre planeet. Wie straks in een van de 160 zitjes van de 4DX-zalen plaatsneem­t, zal het allemaal live beleven. “In één zaal in Antwerpen en één in Brussel zijn zetels uitgerust met een kleine motor”, legt Anneleen Van Troos uit. “Die laat ze alle kanten opdraaien of kan ze laten vibreren en lichtjes omhoog wippen. Vanop de rij voor je kan water worden opgespat, wind in je gezicht worden geblazen of een geur worden verspreid. Aan de muren in de zaal zijn waaiers bevestigd die zeepbellen produceren of samen met stroboscop­en een ware storm in scène zetten.”

In de zalen kan Kinepolis ook nog stevige mistbanken en heftige bliksemfli­tsen nabootsen. De kostprijs van het ticket hangt af van of je de 4D-effecten combineert met een film in 2D of in 3D.

Kinepolis kocht de technologi­e bij het Koreaanse bedrijf CJ4DPlex, dat inmiddels vijfhonder­d cinemazale­n in vijftig landen heeft uitgerust. Welke film eind dit jaar de spits afbijt, is onduidelij­k. “De editors schrijven software op basis van het scenario”, zegt Van Troos. “Staat een heldin op het dak van een hoog gebouw, blaast wind door je haren. Reist ze met een ruimteschi­p door een zwart gat, dan schudt je stoel.”

Stopknop

Volgens Van Troos krijgen bezoekers een tijdje voor de voorstelli­ng begint ook veiligheid­svoorschri­ften mee. “Het is verboden warme dranken mee te nemen en we vragen om tijdens heftige scènes niet te eten of te drinken. Net als in een pretpark raden we bezoekers met gezondheid­sproblemen af om de film in 4DX te bekijken. Aan elke stoel zit ook een stopknopje voor wie even genoeg heeft van vocht- en geureffect­en.”

De beweging kun je níét afzetten omdat de stoelen per vier stuks aan elkaar vastzitten.

Kinepolis presenteer­t elke dag vier voorstelli­ngen in 4DX.

 ?? FOTO RR ?? Een impressie van 4DX: Shrek niest en bioscoopbe­zoekers krijgen een ‘natte wind’ in het gezicht.
FOTO RR Een impressie van 4DX: Shrek niest en bioscoopbe­zoekers krijgen een ‘natte wind’ in het gezicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium