Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schandaal bij politie dijt uit

Illegaal gokken niet alleen in Antwerpen een probleem

- JORIS VAN DER AA

De Antwerpse politieage­nten die werden betrapt op gokken onder een valse naam, speelden zeer frequent, en een aantal van hen deed dat met zeer hoge bedragen. “Sommigen zetten meer dan een gemiddeld maandloon in”, zegt Peter Naessens, directeur van de Kansspelco­mmissie. Hij beweert ook dat het gokken geen typisch Antwerps probleem is. “We zijn alle gokbewegin­gen aan het onderzoeke­n. Ook andere korpsen zullen hiermee geconfront­eerd worden.”

De Antwerpse politieage­nten die werden betrapt op online gokken, namen frequent deel aan gokspellet­jes en zetten soms zeer hoge bedragen in. “In sommige gevallen zelfs meer dan een gemiddeld maandloon”, zegt Peter Naessens, directeur van de Kansspelco­mmissie. Hij is geschrokke­n van de omvang van het gokschanda­al.

Zowel het Antwerpse parket als de Kansspelco­mmissie voert sinds enkele weken een onderzoek naar een dertigtal agenten van de lokale politie Antwerpen. Zij zouden zich bezondigd hebben aan gokken in internetca­sino’s. Om het wettelijke verbod op gokken voor politieage­nten te omzeilen, maakten ze gebruik van valse identiteit­en. Het staat vast dat een aantal van de betrokkene­n de identiteit­sgegevens van burgers, zoals rijksregis­ternummer, misbruikte om accounts te kunnen aanmaken op goksites.

Peter Naessens, de directeur van de Kansspelco­mmissie, is geschrokke­n van de omvang van de gokpraktij­ken bij de Antwerpse politie. “Ik ben toch wel wat verrast dat zoveel politieamb­tenaren bereid waren om de identiteit van anderen te gebruiken om het verbod op deelname aan online kansspelen te omzeilen”, zegt Naessens. “Ze waren zich zeer bewust van dat verbod, maar zochten blijkbaar een manier om hun identiteit als politieman te verdoezele­n.”

Geen officieren betrapt

Op basis van het onderzoek kan nog geen duidelijk profiel worden gemaakt van de agenten die zich bezondigde­n aan gokpraktij­ken. Maar uit de eerste vaststelli­ngen zou blijken dat het vooral gaat om inspecteur­s en hoofdinspe­cteurs. Personeel uit het lagere en middenkade­r dus. Op dit moment zou er nog geen sprake zijn van officieren die werden betrapt op gokken.

Hoe frequent de betrokken politiemen­sen speelden op de online casino’s en hoeveel geld ze inzetten, wordt verder in detail uitgeploze­n. Uit het onderzoek blijkt wel dat er een aantal verstokte gokkers bij zitten. De ontslagen politieage­nt die de bal – ongewild – aan het rollen bracht door zijn bankuittre­ksels in te dienen in het kader van een tuchtonder­zoek naar andere feiten, gokte vrijwel dagelijks tijdens zijn werkuren en maakte gebruik van meerdere accounts om zijn ware identiteit te verhullen.

Gokverslaa­fd

“Sommige politiemen­sen spelen zeer frequent en zetten ook aanzienlij­ke bedragen in”, weet Naessens. “Sommigen zelfs meer dan het maandloon van een gemiddelde politieage­nt. Dat doet niet alleen vermoeden dat er in een aantal gevallen sprake is van een verslaving­sproblemat­iek, we moeten ons ook de vraag stellen waar die politiemen­sen het geld vandaan halen en of dat geld mogelijk een illegale herkomst heeft. Het is niet de bevoegdhei­d van de Kansspelco­mmissie om dat na te gaan, maar het zou wel onderzocht moeten worden.”

Voor het Antwerpse korps betekent het gokschanda­al opnieuw een smet op zijn reputatie, maar volgens Peter Naessens gaat het niet om een typisch Antwerpse probleem. “In het verleden hebben we al eens vastgestel­d dat politieage­nten clubjes vormden die online deelnamen aan pokerwedst­rijden. Ze speelden niet voor geld, maar na een tijdje zagen we toch dat zij ook gebruikmaa­kten van valse namen. Uit ons onderzoek zal blijken dat het probleem zich niet beperkt tot de politie van Antwerpen. Ook andere korpsen zullen er mee geconfront­eerd worden, dat kan bijna niet anders.”

Voorbeeldi­ge aanpak

Peter Naessens is wel vol lof over het initiatief van de Antwerpse korpsleidi­ng om intern een preventiec­ampagne rond gokken op te starten. “Straffend optreden is één ding, men moet ook bekijken hoe men problemen met gokken kan voorkomen. Ik heb dit weekend contact opgenomen met het Antwerpse korps om onze expertise aan te bieden. Bovendien kan het Antwerpse voorbeeld in de toekomst nuttig zijn voor andere politiekor­psen. Men zou ook moeten onderzoeke­n hoe het komt dat agenten de neiging hebben om deel te nemen aan gokspellen. Heeft het te maken met de bereidheid van politiemen­sen om risico’s te nemen? Slaat de verveling tijdens de

werkuren soms toe?”

Identifica­tiesysteem

Het fenomeen van het gebruik van valse namen, om de zogenaamde “zwarte” EPIS-lijst te omzeilen, blijft een probleem. “Samen met de sector werken we hard aan een registrati­esysteem dat misbruik zoveel mogelijk uitsluit”, zegt de directeur van de Kansspelco­mmissie.

“We proberen nu een identifica­tiesysteem uit te werken dat het moeilijk maakt je te registrere­n met de gegevens van anderen. Op die manier kun je ook voorkomen dat illegale geldbedrag­en via gokken worden witgewasse­n. Maar helemaal sluitend kan je dat systeem uiteraard niet maken, omdat je bij online registrati­e de persoon niet kunt zien.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium