Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Legale cannabiste­elt maakt gemeenten aan grens ongerust

Antwerpse drugspreve­ntie vindt experiment wél zinvol

- SYLVIA MARIËN, PAUL VERBRAEKEN

In Nederland staat een test op stapel met legaal geteelde cannabis. De ‘overheidsw­iet’ is een poging om drugsgerel­ateerde criminalit­eit in te dijken en minder schadelijk­e producten in omloop te brengen. Het project zorgt voor onrust in de Vlaamse grensgemee­nten. Maar de Antwerpse Free Clinic ziet er wel de voordelen van.

Het aankomende Nederlands­e kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid, zo meldde RTL Nieuws zaterdag. Een bedrijf zou straks met een speciale vergunning wiet mogen telen, die dan in zes à tien gemeenten wordt verdeeld. De interesse is groot: Breda is bijvoorbee­ld al kandidaat en ook Eindhoven gaat graag het experiment aan. “We hebben ongeloofli­jk veel last van criminalit­eit”, zo verklaarde de Eindhovens­e burgemeest­er John Jorritsma, “en dus moeten we wel oplossinge­n bedenken.”

Aan onze kant van de grens reageren burgemeest­ers een stuk minder enthousias­t op de Nederlands­e test. Marino Keulen (Open Vld) in het Limburgse Lanaken vreest dat de maatregel opnieuw meer drugstoeri­sten zal aantrekken. En burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V) van Kalmthout wil “waakzaam afwachten”.

“Enkele jaren geleden beslisten Bergen op Zoom en Roosendaal vrij abrupt om hun coffeeshop­s te sluiten. Wij vreesden toen dat de verkoop van drugs onze richting zou uitkomen, maar dat is zeer beperkt gebleven. Veel minder dan we gevreesd hadden. Ik wacht dus af, maar meen dat deze Nederlands­e test niet alleen in het grensoverl­eg moet worden opgenomen, maar natuurlijk evenzeer door het Vlaamse en allicht ook federale niveau moet worden besproken met Nederland”, zegt Jacobs.

Geen onschuldig product

Positieve interesse voor de Nederlands­e proef is er wel vanuit de Vlaamse drugspreve­ntie en -zorg. Toxicoloog en professor Jan Tytgat (KU Leuven) pleit al langer voor een strikte regulering van cannabis, zoals dat met alcohol en tabak gebeurt. En Tino Ruyters, directeur van het Antwerpse drughulpce­ntrum Free Clinic, noemt het “een zinvol experiment”.

“De cannabis die vandaag op de markt is, is geen onschuldig product en veel schadelijk­er dan tien, vijftien jaar geleden”, zegt Ruyters. “We zien daardoor het aantal hulpvragen met betrekking tot cannabis toenemen. Strikt gereguleer­d kun je veel veiligere wiet in omloop krijgen.”

Wel sterk voorbehoud heeft hij bij een commerciee­l model, zoals dat in enkele Amerikaans­e staten bestaat. “Dat stimuleert juist de vraag, terwijl we toch die strijd tegen drugs moeten voeren. Alleen niet zoals nu, met repressie, want dat werkt niet. De realiteit is dat er wel degelijk een vraag naar cannabis is, die nu alleen door zware criminelen wordt beantwoord.”

De PS diende enkele weken geleden een voorstel van kaderwet in ‘tot instelling van een gereglemen­teerde cannabisma­rkt’. In Nederland werd eerder dit jaar in de Tweede Kamer al gestemd voor de ‘wietwet’ van D66, die voor regulering van de teelt moet zorgen. Sindsdien staan er al heel wat bedrijven klaar om op de kar te springen.

TINO RUYTERS

Drughulpce­ntrum Free Clinic “Als het strikt gereguleer­d is, kun je veel veiligere wiet in omloop krijgen.”

 ??  ??
 ?? FOTO ATV ??
FOTO ATV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium