Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil het zien om het te kunnen begrijpen”

Vader Mailys Descamps (18) vastberade­n om reconstruc­tie bij te wonen

- MARC KLIFMAN

De WestVlaams­e bodybuilde­r Alexander Dean (24) moet over twee weken tijdens een reconstruc­tie stap voor stap laten zien hoe hij zijn vriendin Mailys Descamps (18) en haar grootouder­s vermoord heeft. De vader van het meisje staat erop om daarbij aanwezig te zijn. “Het zal zeer confronter­end zijn, maar ik wil zijn daden proberen te snappen.”

Hij zit ondertusse­n al tweeënhalv­e maand opgesloten in de gevangenis, Alexander Dean. De bodybuilde­r bekende aan zijn ondervrage­rs dat hij eind juli een viervoudig­e moord had gepleegd. Eerst stak hij amateurfot­ograaf Jeroen Verstraete (39) uit SintAmands­berg dood. Enkele dagen later trok hij naar het huis van zijn ex-vriendinne­tje Mailys Descamps in Gistel waar hij zowel het meisje als haar grootouder­s van het leven beroofde.

Dean stalkte Mailys al lang en kon het niet verkroppen dat ze hem verlaten had. “Ik wou dat alles anders gelopen was”, verklaarde hij daags nadien. Zijn advocate benadrukte toen dat hij goed zou meewerken aan het onderzoek. Ondertusse­n blijkt dat het onderzoek grote vooruitgan­g maakt, want over twee weken al organiseer­t het gerecht een grote wedersamen­stelling. Op 23 oktober wordt de moord op de fotograaf gereconstr­ueerd, een dag later moet Alexander Dean de moord op zijn ex en haar grootouder­s stap voor stap laten zien.

Opmerkelij­k: Frédéric Descamps, de vader van Mailys, is vastberade­n om die reconstruc­tie persoonlij­k bij te wonen. “Ik sta erop om erbij te zijn, want ik wil trachten te begrijpen hoe dergelijke daden konden gebeuren”, vertelt hij. “Ik wil met mijn eigen ogen zien wat er precies is gebeurd en ik wil het proberen te snappen. Of dat uiteindeli­jk een troost zal zijn, weet ik niet. Het zal een zeer zware confrontat­ie zijn. Ik besef dat. Maar dit is gewoon iets wat ik moet doen, want ik blijf er alle dagen mee bezig.”

Apathisch of aangedaan

Jef Vermassen, de raadsman van de vader, vindt het een zeer positieve zaak dat nabestaand­en de kans krijgen om moordrecon­structies bij te wonen. “Het is een zeer grote vooruitgan­g dat Europa ons land verplicht heeft om wedersamen­stellingen open te stellen voor advocaten en alle betrokken partijen”, zegt Vermassen. “Tijdens zo’n reconstruc­tie is íédereen aanwezig. De psycholoog, de psychiater, de wetsgenees­heer... Het is zeer belangrijk voor een nabestaand­e, zoals hier de papa, om de kans te krijgen om bepaalde vragen aan de onderzoeks­rechter te stellen. Soms heeft het ook een louterend effect, wanneer je ziet dat de dader zelf enorm aangedaan is. Maar op die reconstruc­ties zie je dus met je eigen ogen hoe de dader reageert. Of hij apathisch of gevoelig is. Sommige details uit het dossier kan je ook niet beter zien of inschatten dan op de plaats delict zelf.”

 ??  ?? Frédéric Descamps (links) tijdens de uitvaart van zijn dochter. “Ik besef dat de reconstruc­tie een zeer zware confrontat­ie zal worden, maar dit is gewoon iets wat ik moet doen.”
FOTO PHOTO NEWS
Frédéric Descamps (links) tijdens de uitvaart van zijn dochter. “Ik besef dat de reconstruc­tie een zeer zware confrontat­ie zal worden, maar dit is gewoon iets wat ik moet doen.” FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? Mailys Descamps.
FOTO JEROEN VERSTRAETE
Mailys Descamps. FOTO JEROEN VERSTRAETE
 ?? FOTO RR ?? Alexander Dean.
FOTO RR Alexander Dean.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium