Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2 op de 3 doen het en toch willen we meer controle

Nieuwe campagne moet automobili­sten op gevaren wijzen

- JENS VANCAENEGH­EM

We weten dat het gevaarlijk is: berichtjes versturen of bellen achter het stuur. Toch doen twee op de drie bestuurder­s het weleens. “Bestuurder­s vinden zélf dat ze hun gsmgedrag niet onder controle hebben”, zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV). Driekwart van de ondervraag­den pleit dan ook voor meer controles.

Fear of missing out (fomo) heet dat in hipstertaa­l. De angst om iets belangrijk­s of leuks te missen op sociale media. Die angst zit zo diep dat we ook tijdens het rijden de smartphone niet links kunnen laten liggen. De Vlaamse Stichting Verkeersku­nde bevroeg 1.251 autobestuu­rders en daaruit blijkt dat 67% de voorbije maand weleens naar de gsm greep tijdens het rijden. Ongeveer een op de zes gebruikt in minstens de helft van de ritten zijn gsm. “Levensgeva­arlijk, want dan ben je even blindeling­s aan het rijden”, zegt Werner De Dobbeleer van de VSV.

Wie tekstberic­hten leest, schrijft en verstuurt, loopt zes keer meer risico op een ongeval. Bij bellen achter het stuur, handenvrij of met de gsm in de hand, is dat vier keer meer.

Dat het gevaarlijk is, weten we maar al te goed. In de bevraging geven we gsm’en achter het stuur een score van 8,5 op 10, waarbij 10 heel gevaarlijk is. Toch blijven we het doen. “We willen altijd en overal bereikbaar zijn”, zegt De Dobbeleer. “Bestuurder­s geven aan dat ze zelf hun gedrag niet meer onder controle hebben.” De VSV verwijst daarvoor naar de bevinding dat driekwart van de bestuurder­s vindt dat de pakkans hoger moet liggen. In 2016 stelde de politie liefst 108.500 inbreuken vast met gsm’s achter het stuur, dat zijn er driehonder­d per dag.

Automatisc­h antwoord

Om bestuurder­s te wijzen op hun gedrag achter het stuur lanceert minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) samen met de VSV vanaf 16 oktober een campagne met affiches langs de weg en reclamespo­tjes.

Naast campagnes ziet de VSV ook heil in applicatie­s die mensen aan de andere kant van de lijn laten weten dat je aan het rijden bent. Een soort van vliegtuigm­odus, maar dan in de auto. “Mensen krijgen dan automatisc­h het bericht dat je aan het sturen bent”, zegt De Dobbeleer. “Dat geeft toch een zekere gemoedsrus­t.”

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Minister van Mobiliteit Ben Weyts toont hoe het niet moet.
FOTO KRISTOF VADINO Minister van Mobiliteit Ben Weyts toont hoe het niet moet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium