Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bruidegom in spe steelt de show met aanzoek tijdens kunstproje­ct

350 figuranten verzamelen voor ‘Sharing Happiness’ van fotograaf Wim Tellier op Grote Markt

- KRISTIN MATTHYSSEN

Kunstenaar Wim Tellier heeft zaterdag zo’n 350 mensen op de Grote Markt van Lier laten poseren rond een luchtballo­n met een smiley erop voor een luchtfoto. De regen was een spelbreker, maar iedereen werd wel meteen ‘happy’ van het project Sharing Happiness. Er kwam zelfs een huwelijksa­anzoek van.

In Lier liepen zaterdagmi­ddag opvallend veel mensen in een gele poncho rond. Dat was niet alleen voor de regen, maar ook voor het kunstproje­ct Sharing Happiness van fotograaf Wim Tellier. Hij liet op de Grote Markt zo’n 350 mensen in vijf halve cirkels staan, rond een gele luchtballo­n met een smiley erop. Het was de bedoeling een positieve boodschap uit te dragen en Lier mee op de wereldkaar­t te zetten, want de foto zal volgend jaar in Knokke deel uitmaken van een grote kunstinsta­llatie met 300 foto’s. “Mijn grootste project ooit”, zegt Tellier. “Te vergelijke­n met mijn Antarctica-project.”

Fotoshoot vervroegd

De fotoshoot, die normaal om 17u gepland was, werd door het slechte weer een uur vervroegd om de mensen niet onnodig te laten wachten in de regen. Normaal zou de luchtballo­n van Danny Bertels Ballooning nadien nog worden opgelaten op de Grote Markt, maar de weersomsta­ndigheden lieten dat niet toe.

Toch was Tellier tevreden. “Als de zon schijnt, is het gemakkelij­k om mensen te verzamelen. Dan zitten de terrassen op de Grote Markt in Lier vol. Maar nu zijn de mensen echt door de regen speciaal naar hier moeten komen om die positieve boodschap uit te stralen. Dat is eigenlijk nog straffer”, zei de kunstenaar. “Het was sowieso de be- doeling om met gele regen- poncho’s te werken voor het effect vanuit de lucht.”

Er werd eerst gemikt op 700 mensen, maar uiteindeli­jk waren het er ongeveer de helft. “700 was eigenlijk te veel voor de Grote Markt. Voor mij is de missie sowieso geslaagd.”

Nietsvermo­edende vriendin

Het opzet om mensen gelukkig te maken met een supergrote smiley heeft gewerkt, want Danny Aras (51) uit Lier vroeg vlak na de shoot zijn vriendin Christel Lenaers (41) ten huwelijk. Dat romantisch aanzoek maakte geen deel uit van het kunstproje­ct, want zelfs Wim Tellier had er geen benul van wie het koppel was.

“Ik wist totaal van niks”, zegt Christel. “We wonen op de Grote Markt. Ik heb er de dameskledi­ngwinkel L&More. Danny heeft daar een uur in de regen in zo’n gele poncho staan wachten terwijl ik nietsvermo­edend mijn klanten aan het bedienen was.”

“Op een gegeven moment kwamen mijn dochter en stiefdocht­er de winkel binnen. Maar kom, ik had nog geen argwaan. Ook de vorige uitbaters van de winkel stapten ineens binnen en stelden voor om het even over te nemen van mij. Toen ik buiten stapte, draaide die hele gele massa zich ineens om. En hopla, daar stond Danny, met een ring! Precies de ring die ik enkele weken geleden bij juwelier De Wilde in de etalage had zien liggen. Ik had tegen Danny gezegd dat ik die mooi vond.”

Christel en Danny Aras, die in het verleden nog als crisismana­ger optrad bij SK Lierse, vormen al dertien jaar een stel. “We leerden elkaar kennen toen we allebei stonden aan te schuiven voor een optreden van Faithless. Na het aanzoek had ik uren migraine van de emoties! Een trouwdatum moeten we nog kiezen, maar het wordt zeker 2018. En ons feest voor familie en vrienden zal in Mallorca zijn. En zeggen dat hij alles in drie dagen tijd geregeld heeft, want hij hoorde pas woensdag over het kunstproje­ct.”

Iets anders dan ‘De Buurtpolit­ie’

Ondanks de regen waren de deelnemers blij dat ze mee de vrolijke boodschap mochten uitdragen, al was het niet speciaal voor de kunst

WIM TELLIER

Fotokunste­naar “Deze foto vormt volgend jaar samen met 299 andere een kunstinsta­llatie in Knokke.”

dat ze het deden. Veel mensen die zaterdag op de Grote Markt stonden in hun gele poncho’s, kenden Wim Tellier zelfs niet. Een groot deel bleek te hebben gereageerd op een oproep op de figuranten­website In The Picture. “Het is eens iets anders dan in De

Buurtpolit­ie, Familie of De Kampioenen figureren”, zeggen Luc (63) en Elvire (61) De PauwSchoet­ers uit Hove, die zich samen met edelfigura­nten Marina Van Immerseel (62) uit Kontich en Aline Jorissen (61) uit Kapellen hadden ingeschrev­en. “Ik wou absoluut gaan, ondanks de regen. De positieve boodschap sprak me aan”, zegt Luc. “Mijn vrouw heb ik wel moeten meesleuren.”

Ook Steffi Verwimp (23) en Michaël Vanackere (20) uit Geel figureerde­n al in Spitsbroer­s en

Ghost Rockers en hadden zich ingeschrev­en via In The Picture. “Ik kende die krab van Tellier. Hopelijk vinden we onszelf later op de smileyfoto terug.”

Benny (39) en Nathalie (39) Van Daele uit Kortenberg werden met hun kinderen Mila (10) en Noa (9) van straat geplukt om mee te doen. “We kwamen naar een winkel voor werkkledin­g in Lier en trokken nog even het centrum in. Toen zagen we ineens al die gele poncho’s. Ik ben nieuwsgier­ig naar het resultaat van deze fotoshoot.”

Alle deelnemers kregen een hotdog en drankje en mochten deelnemen aan een tombola. Ze zullen ook allemaal een kopie van de foto ontvangen. Tellier zal nog tien foto’s verkopen, waarvan de opbrengst naar heilpedago­gisch dagverblij­f De Speelhoeve in Vremde (Boechout) en De Stappaert in Lier gaat.

Volgend jaar verhuist Tellier met zijn gezin vanuit Bornem naar zijn ‘chair house’, een opvallend atelier met woonruimte in de vorm van een liggende stoel aan Meubelfabr­ieken Mintjens in Westmalle. “Onze zoon zit nu in het zesde leerjaar. We laten hem eerst nog zijn laatste jaar doen in zijn vertrouwde school.”

 ?? FOTO WIM TELLIER ?? Danny Aras verrast zijn vriendin Christel Lenaers met een huwe
lijksaanzo­ek. “Ik had achteraf migraine van de emoties”, zegt de
toekomstig­e bruid.
FOTO WIM TELLIER Danny Aras verrast zijn vriendin Christel Lenaers met een huwe lijksaanzo­ek. “Ik had achteraf migraine van de emoties”, zegt de toekomstig­e bruid.
 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO WIM TELLIER ?? De luchtfoto van kunstenaar Wim
Tellier, zaterdag gemaakt met een drone op de Grote Markt
in Lier.
FOTO WIM TELLIER De luchtfoto van kunstenaar Wim Tellier, zaterdag gemaakt met een drone op de Grote Markt in Lier.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De familie Van Daele werd van straat geplukt in Lier om mee te doen.
FOTO PATRICK DE ROO De familie Van Daele werd van straat geplukt in Lier om mee te doen.
 ?? FOTO WIM TELLIER ?? De Grote Markt ziet geel van de poncho’s. Het opblazen van de luchtballo­n werd door het slechte weer afgelast.
FOTO WIM TELLIER De Grote Markt ziet geel van de poncho’s. Het opblazen van de luchtballo­n werd door het slechte weer afgelast.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Figuranten Elvire, Luc, Marina en Aline.
FOTO PATRICK DE ROO Figuranten Elvire, Luc, Marina en Aline.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium