Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SOS technici: te veel jobs voor te weinig kandidaten

Energiegro­ep Engie speurt via jobdagen intensief naar geschikt personeel in Antwerpen

- PAUL VERBRAEKEN

Al bijna 1.300 aanwerving­en heeft Engie de voorbije twintig maanden gedaan, maar toch blijft de energiegro­ep kampen met een schrijnend tekort aan technisch geschoold personeel. Via intensieve campagnes hoopt het bedrijf zijn honderden openstaand­e betrekking­en in te vullen. Zaterdag schoven tientallen kandidaten, zeker niet piepjong en bijna allemaal mannen, aan op de jobdag in Antwerpen.

In een guur herfstweer­tje sijpelen zaterdagoc­htend vanaf 8.30u de eerste kandidaten binnen in het gloednieuw­e Engie-gebouw in de Antwerpse Van Immerseels­traat. Iedereen krijgt er de kans te spreken over de job waarvoor hij interesse toont. Daaruit kan dan een contract volgen.

Van hot naar her springend licht Alex Massoels (59) uit Meerdonk, rekruterin­gsverantwo­ordelijke voor Vlaanderen, de aanpak toe. “Met een personeels­bestand van zowat 15.000 mensen in België – zonder Tractebel gerekend – heb je sowieso altijd een verloop: mensen gaan met pensioen of gaan elders aan de slag. Iedereen is nu op zoek naar technisch geschoolde­n én iedereen vist in die vijver. Kleine kmo’s hebben daar nog meer last van.”

“In België hebben wij nu 470 openstaand­e betrekking­en. Van de 325 in Vlaanderen zijn er zo’n 200 à 250 in het Antwerpse. Ik overdrijf niet: 99% daarvan zijn technische jobs. We proberen altijd eerst intern te rekruteren, maar vorig jaar heeft Engie in België al 651 mensen aangeworve­n en dit jaar stond de teller eind september op 612. Via websites, affiches, advertenti­es, billboards, sneldates en deze jobdagen proberen we gegadigden te vinden”, vertelt Alex Massoels.

Geen twee linkerhand­en

“Uit 150 contacten hebben wij er een honderdtal voorgesele­cteerd. Die zijn hier vandaag. Op een vijf- tal na allemaal mannen. Je moet geen ervaring hebben, maar ook geen twee linkerhand­en. Wij geven zelf opleidinge­n en bieden groeikanse­n. En zijn dus enkele afgestudee­rden of werklozen, maar zoals je zelf kunt zien: de gemiddelde leeftijd ligt tussen dertig en vijftig. Dit zijn vooral mensen die midden in hun carrière zitten en een nieuwe wending zoeken. Velen weten zéér goed hoe iedereen naar hen op zoek is. Wat dit is wel zonneklaar: de economie trekt aan en iedereen zoekt technici”, zegt Massoels.

En de verloning? “Een groep zoals Engie moet zijn winst halen uit wat zijn technici presteren. Je kunt je dus voorstelle­n dat wij op zijn minst marktconfo­rm zijn.”

ALEX MASSOELS

Verantwoor­delijke rekruterin­g Engie “De economie trekt aan. Iedereen zoekt technisch geschoold personeel én iedereen vist in dezelfde vijver.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Tientallen kandidaten schuiven aan om met Engiespeci­alisten een sollicitat­iegesprek te hebben.
FOTO VICTORIANO MORENO Tientallen kandidaten schuiven aan om met Engiespeci­alisten een sollicitat­iegesprek te hebben.
 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium