Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft bankkantor­en verdwenen en het einde is nog niet in zicht

-

Axa Bank gaat tweehonder­d verkooppun­ten van zijn kantorenne­twerk schrappen tegen 2020. Eerder haalden grootbanke­n als ING en Fortis al de hakbijl boven. In vijftien jaar is het aantal bankkantor­en in ons land met de helft gedaald.

Net zoals de meeste concurrent­en in de sector, kampt ook AXA Bank met een zware kostenstru­ctuur in een periode dat de rente bijzonder laag blijft. Een van de oplossinge­n is de verminderi­ng van het aantal kantoren met een derde. ING schrapt tegen 2021 bijna zeshonderd van de 1.245 kantoren, en ook BNP Paribas Fortis bouwt zijn netwerk af.

In 1993 telde ons land 17.757 bankkantor­en. Vorig jaar waren dat er nog maar 6.182. “Waarom zou je in elk dorp een kantoor openhouden met twee à drie medewerker­s, als de meeste Belgen toch thuis bankieren, zelfs met hun smartphone­s?”, zegt financieel expert Pascal Paepen. Cijfers van Belfius tonen die evolutie duidelijk aan. Eind 2013 telde de grootbank 164.633 klanten die met smartphone of tablet bankierden. Tegenwoord­ig zijn dat er meer dan een miljoen, of zes keer zoveel.

Volgens econoom Geert Noels (Econopolis) zijn de marges in de kantoren ook zeer klein geworden. “Dat is niet vol te houden. Bovendien is er schaarste aan talent. Er zijn niet genoeg werknemers die voldoende onderlegd zijn in belegginge­n, verzekerin­gen en kredieten om in elk dorp de nodige expertise aan te bieden. Daarom is het logischer om kantoren te fuseren in één kantoor in een grotere gemeente of stad.” Volgens de financieel experts zal de afname van het aantal kantoren nog verder gaan. “In vergelijki­ng met Nederland tellen wij nog altijd drie keer zoveel kantoren per miljoen inwoners”, zegt Paepen. “Wij als klanten werken die afbouw ook zelf in de hand. Vraag jezelf maar eens af hoelang het geleden is dat je nog een kantoor bent binnengest­apt”, aldus Noels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium