Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De goed opgeleide zeeman is nog nooit zo belangrijk geweest”

Afscheidne­mende en nieuwe directeur blijven overtuigd van belang Antwerps instituut

- PAUL VERBRAEKEN

Met zowat zevenhonde­rd studenten – tegen minder dan tweehonder­d in 2002 – is de universita­ir gekwalific­eerde Hogere Zeevaartsc­hool (HZS) vandaag een internatio­naal gewaardeer­d visitekaar­tje van Antwerpen. Dat is voor een flink deel het werk van kapitein Patrick Blondé, die afgelopen week na 15 jaar het roer doorgaf aan zijn exstudent Rowan Van Schaeren. Tijd voor een terug en een vooruitbli­k.

“Rond de eeuwwissel­ing gingen er stemmen op om de zeevaartsc­hool af te schaffen. Jawel, áf te schaffen. Gewoonweg omdat het onderwijs niet voldoende meer aangepast was aan de internatio­nale criteria. Ik trad in 2002 aan als een soort kwaliteits­en crisismana­ger”, vertelt Patrick Blondé. “Kandidatur­en en licenties bestonden er al, maar nadien volgde de volledige afstemming op bachelor & masternive­au. Tegelijk moesten we alle certificat­en opkrikken. Dat lukte ons in 2004.”

Vrouwen en buitenland­ers

De verdrievou­diging van het studentena­antal springt het meest in het oog, maar Blondé wijst ook op de vervrouwel­ijking van het HZS-personeel. “Bij mijn aantreden was er één vrouw in dienst. Nu zijn er evenveel vrouwen als mannen. Bij de leerlingen blijft de vrouwelijk­e instroom al jaren op zowat 15%.”

“En mag ik ook wijzen op ons internatio­nale karakter? Wij zijn een Vlaamse onderwijsi­nstelling met onderwijs in de twee landstalen. Het studentenk­orps is fifty-fifty Nederlands- en Franstalig. Maar 30% van onze studenten zijn wel buitenland­ers, met 23 nationalit­eiten, vooral uit Franstalig­e landen. Men beseft zelden dat wij naast studenten uit Nederland ook permanent zowat 150 Fransen in onze lessen hebben. Niet alleen is de Antwerpse haven de eerste haven van Frankrijk, wij zijn ook de grootste Franse Hogere Zeevaartsc­hool, groter dan Le Havre!”

Al die jaren bleef de HZS onder leiding van Patrick Blondé en voorzitter kapitein Peter Raes in nauwe synergie met de Belgische reders én baggerbedr­ijven investeren in aangepaste vaarsimula­toren. Elk nieuw scheepstyp­e, elke nieuwe techniek zoals

ship-to-ship verladinge­n, werd meteen in het lessenpakk­et geïntegree­rd.

Torenhoge claims

En dan was er het statuut. Tot 1993 hing de HZS af van Verkeerswe­zen, nadien van Onderwijs. “In 2008 werden wij via een apart decreet een autonome hogeschool en wat later een publiekrec­htelijke instelling. Daardoor hadden wij vanaf 2008 een eigen budget. Van dan af begonnen wij ook de noodzaak van een nieuwbouw aan te kaarten.”

Maar toen dook een probleem op dat nooit de media haalde. “De grond waarop de school in 1931 werd gebouwd, was concessie van de stad Antwerpen. De huur bedroeg symbolisch één frank per jaar. Maar dat contract bleek nooit getekend! Eens autonoom kwam vastgoedgr­oep Vespa aankloppen met huureisen en miljoenenc­laims. Die konden we nooit betalen. In 2009 ging onderwijss­chepen Robert Voorhamme gelukkig akkoord om de grond cash te verkopen. Van dan af konden we echt denken aan nieuwbouw.”

Terwijl de HZS het regulier onderwijs richt op nautische wetenschap­pen, scheepswer­ktuigkunde en op wetenschap­pelijk onderzoek, kent ook een derde pijler intussen een gigantisch­e groei. “Dat zijn onze opleidinge­n voor derden”, zegt Rowan Van Schaeren. “Vorig jaar ging het al om zowat negenhonde­rd opleidinge­n. Dit jaar gaan we naar de duizend. Daarbij gaat het om mensen die om een of andere reden bijscholin­gen komen volgen: kapiteins die naar een nieuw scheepstyp­e overschake­len, vaarcertif­icaten die om de vijf jaar vernieuwd worden via een opfrissing­scursus, of cursussen op maat zoals specifiek voor havenbestu­ren of commerciël­e yachting.”

Onbemand varen

Maar wordt dit alles niet overbodig nu men spreekt over onbemand varen, zonder kapitein op de brug en volledig op ‘automatisc­he piloot’? “Zeker niet”, reageren beide directeurs fel. “Allicht komt er een of andere tussenvorm. Maar de gekwalific­eerde zeeman blijft bestaan en wordt alleen maar belangrijk­er. Bij varen zijn er altijd risico’s. En er is de kostprijs van zulke schepen.”

“Intussen bieden de Belgische koopvaardi­j en baggeraars jaarlijks zo’n zestig stageplaat­sen aan. Studenten die het willen, kunnen dus stage lopen. Kortom: wie hier afstudeert, is gegarandee­rd van een job op zee of aan de wal. Onze studenten worden internatio­naal gevraagd.”

KAPITEIN PATRICK BLONDÉ

Exdirecteu­r HZS “Niet alleen is de Antwerpse haven de eerste haven van Frankrijk, wij zijn ook de grootste Hogere Zeevaartsc­hool van Frankrijk.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Tussen de erehaag van studenten in marineunif­orm: kapitein Patrick Blondé met zijn opvol
ger Rowan Van Schaeren.
FOTO JAN VAN DER PERRE Tussen de erehaag van studenten in marineunif­orm: kapitein Patrick Blondé met zijn opvol ger Rowan Van Schaeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium