Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De patriotten laten zich horen

Maar of Catalaanse regering er oren naar heeft, is zeer de vraag

- JOOST FREYS

Na de Catalaanse nationalis­ten hebben het afgelopen weekend de Spaanse patriotten hun stem laten horen. In de Catalaanse hoofdstad Barcelona trokken honderddui­zenden zondag de straat op in een indrukwekk­ende optocht voor Spaanse eenheid. Of die betoging ook een bres slaat in de – volgens ministerpr­esident Carles Puigdemont – “grote eensgezind­heid onder de Catalanen” om de onafhankel­ijkheid uit te roepen, moet evenwel nog blijken.

Zwaaiend met zowel Spaanse als Catalaanse vlaggen trokken de betogers gisteren door de straten van Barcelona, luid scanderend dat Spanje één moet blijven. “España unida, jamás será vencida”, of vrij vertaald: “Een verenigd Spanje zal nooit overwonnen worden.” Volgens de organisati­e uitten liefst 950.000 manifestan­ten hun ongenoegen. De Catalaanse politie hield het op een dikke 350.000. Op het einde van de betoging hield Mario Vargas Llosa, de Peruviaans-Spaanse Nobelprijs­winnaar Literatuur, in een toespraak nog een stevig pleidooi. “De Spaanse democratie moet blijven en geen enkele onafhankel­ijke samenzweri­ng kan haar vernietige­n”, zei hij.

Burgerbewe­ging Societat Civil Catalana (SCC) hield achteraf voor dat nu eindelijk de “zwijgende meerderhei­d” voor het eerst massaal haar stem verhief. Maar het is verre van duidelijk hoeveel Catalaanse betogers op de been waren. In heel Spanje was er vooraf massaal gemobilise­erd door onder meer de rechts-conservati­eve Partido Popular van premier Mariano Rajoy. Volgens sommige media werden zelfs gratis bussen ingelegd om mensen van overal in

het land naar Barcelona te voeren.

Minder toeristen

Of de demonstrat­ie voldoende indruk heeft nagelaten op Puigdemont en zijn medestande­rs, is nog maar de vraag. Bij veel Spanjaarde­n en Catalanen groeit de vrees dat de situatie uit de hand zal lopen en dat het tot een escalatie komt. Sommigen verwachten dat Puigdemont morgen, tijdens een toespraak in het regionale parlement, effectief de onafhankel­ijkheid zal uitroepen.

Ook een groot aantal bedrijven in Catalonië heeft zondag laten weten erg ongerust te zijn over de gang van zaken. “We merken in de hotels in Barcelona een sterke daling van het aantal reserverin­gen”, zegt Juan Rosell, de voorzitter van de werkgevers­federatie CEOE. Al speelt de terroristi­sche aanslag van midden augustus daar mogelijk ook nog een rol in.

De Spaanse premier lijkt intussen aan te sturen op nieuwe regionale verkiezing­en. “Ik zal elk wettelijk middel overwegen om het separatism­e te stoppen”, aldus Rajoy in de Spaanse krant El País. Hij doelde daarmee op een artikel in de grondwet dat toestaat de controle over te nemen van een regioreger­ing.

Nog nooit heeft een Spaanse regering dit artikel aangewend. Het wordt in politieke kringen omschreven als een ‘nucleaire bom’. “Ik hoef zulke drastische maatregele­n niet te treffen, maar dan moeten de Catalaanse leiders wel inbinden”, stelt Rajoy.

 ??  ?? Een mensenzee van 950.000 manifestan­ten volgens de organisati­e – goed 350.000 volgens de politie – kleurt de straten van Barcelona geel en rood.
FOTO'S AP
Een mensenzee van 950.000 manifestan­ten volgens de organisati­e – goed 350.000 volgens de politie – kleurt de straten van Barcelona geel en rood. FOTO'S AP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium