Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jongeren worstelen met hun identiteit”

Afro-Belgische jongerenve­reniging ‘Kilalo’ opent eigen jeugdhuis

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het is ondertusse­n drie jaar geleden dat Kilalo het daglicht zag. Sindsdien ondersteun­t de organisati­e jongeren van SubSaharaa­nse origine. Een vaste uitvalsbas­is had Kilalo echter niet. Tot afgelopen weekend. “Eindelijk hebben we een plek waar we onze jongeren een tweede thuis kunnen bieden.” Kortetermi­jndenken kan je Kilalo

(Swahili voor ‘brug’, red.) moeilijk verwijten. Vanaf dag één heeft de organisati­e een duidelijk doel voor ogen. En dat doel wordt stapsgewij­s gerealisee­rd. “Drie jaar riepen we Kilalo in het leven”, vertellen Fidèle Mayamba (26) en Zakayo Wandoloh. “De reden? De constatati­e dat de Sub-Saharaanse gemeenscha­p onderverte­genwoordig­d is in de samenlevin­g. Op straat zie je heel wat Afro-Belgen. Maar het hoger onderwijs, de culturele sector of de politiek is daarentege­n erg blank. Dat bracht frustratie­s met zich mee. In de aula op de universite­it was ik bijvoorbee­ld de enige tussen allemaal blanke studenten”, zegt Mayamba. “Daardoor voel je je alleen. Vooral omdat je in je eigen vriendenkr­ing veel potentieel ziet. En dan stel je je de vraag: hoe komt het dat zij de weg hierheen niet vinden?”

Dus werd Kilalo in het leven geroepen als bruggenbou­wer tussen de gemeenscha­ppen in onze stad. “Via onderwijs, cultuur en vrije tijd willen we deze problemati­ek aanpakken. Die drie luiken hebben we elk apart opgestart, te beginnen met huiswerkbe­geleiding in 2015.” Ondertusse­n volgen zo’n zestig jongeren bijles bij hen. “Die lessen worden gegeven door vrijwillig­ers van ongeveer achttien nationalit­eiten. Want hoewel onze focus op SubSaharaa­nse jongeren ligt, is iedereen welkom bij ons. Zowel op het niveau van de vrijwillig­ers als op dat van de kinderen zelf. Enkel zo komen die bruggen tot stand.”

In 2016 breidde Kilalo haar werking verder uit en nam het ook cultuur mee op in haar programma. “Daarbij vertrekken we telkens vanuit de dubbele identiteit. Want onze etnisch-culturele achtergron­d is Sub-Saharaans. Maar tegelijker­tijd zijn we Belg. Dat is iets waar veel jongeren mee worstelen.”

Rolmodel, de klok rond

De jongeren konden hun problemen wel tijdens de bijles of tijdens een culturele activiteit kwijt, maar er waren geen vaste momenten waarop ze terecht konden bij de Kilalo-vrijwillig­ers. “En dat terwijl die nood wel degelijk groot was.” Nu mag Kilalo dus alweer een vakje op haar ‘to do-lijst’ afvinken. Op de terreinen in de Herrystraa­t opende de organisati­e zaterdagna­middag haar jeugdhuis. En daarmee neemt de organisati­e meteen haar derde pijler, vrije tijd, onder handen.

“Vanaf nu kunnen we vanuit een vaste plek inspelen op de leefwereld van de jongeren. De bedoeling is dat zij zelf mee invulling zullen geven. Avonden rond slam poetry, open mics, battles of film: het kan allemaal. Door hen bovendien zelf dingen te laten organisere­n, leren ze competenti­es die je niet op school leert.”

Daarnaast moet de plek als een tweede thuis fungeren voor de jongeren. “Hier kunnen we dieper ingaan op hun persoonlij­ke problemen. Van hieruit wordt het nu ook makkelijke­r om hen op te volgen”, vertellen Mayamba en Wandoloh. “Beschouw ons dus gerust als vrijwillig­e maatschapp­elijk werkers die de klok rond beschikbaa­r zijn. Want we beseffen zeer goed dat we een belangrijk­e functie als rolmodel bekleden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Fidèle Mayamba en Zakayo Wandoloh van Kilalo.
FOTO JORIS HERREGODS Fidèle Mayamba en Zakayo Wandoloh van Kilalo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium