Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na tien jaar: tuintje voor Laar

Banken, bibliothee­kkast en bloemen maken van ‘Laar 2’ gezellige picknickpl­ek

- SYLVIA MARIËN

In de schaduw van ‘ecokerk’ OnzeLieveV­rouweterSn­eeuw, op het Laar, is na bijna tien jaar een nieuwe ‘vertoefple­k’ ingehuldig­d, een bloementui­n met banken en een bibkast. Acteur Michael Pas hield een toespraak: “Het is een paradijs voor mens en dier.”

Het was met een knipoog dat Pas zijn rede hield: het genoemde paradijs is niet meer dan een strook groot, maar kreeg wel een naam: Laar 2. Het is een aanvulling op Laar 1, achter de kerk.

“Kijk rond en geniet van dit onontdekt gebied”, sprak Pas aan het bloemenper­k-met-pad-enpicknick­plaats. Hij wees naar de zone die voorheen een “mijnenveld van heesters, drollen en plastic zakjes” was. En nu dus een nieuwe groene ‘vertoefple­k’ aan het veelal betonnen plein voor de kerk. En dat na bijna tien jaar.

Het idee kwam er al in 2008, als ‘Laar Nouveau’. Architect Tom Naeyaert woonde toen aan de kerk en keek er elke dag op. Hij zag een gezellig buurtplein­tje voor zich en diende het project in om kans te maken op een wijkbudget van 8.000 euro. Mensen uit de buurt konden stemmen, en zo won Naeyaerts ontwerp.

“Twee jaar geleden is deel 1, achter de kerk, aangelegd. Deel 2 liet een tijd op zich wachten”, zegt Naeyaert, “omdat er goedkeurin­g moest komen van de stad. Daar wilde men gaan voor een totaalaanp­ak van het plein, maar ook dat liet op zich wachten. En dus is er beslist om toch maar al ‘Laar 2’ aan te leggen. Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten.”

“En nu is dat klein stukje groen, aan het betonnen plein, toch al een verrijking voor de buurt”, zegt Naeyaert, die inmiddels zelf wel verhuisd is. “Het padje maakt het toegankeli­jk, de banken een aangename zitplek, en de planten zijn gekozen door de groendiens­t van de stad. We zullen nog evalueren of ze de beste keuze zijn op deze plek, dat zal nog blijken.”

Gevelgroen

“Het idee is ook dat er tegen de gevel van de kerk nog gevelgroen omhoog kan groeien, maar dat moet nog worden besproken.” De Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Sneeuw noemt zichzelf alvast een ‘ecokerk’. Er liggen zonnepanel­en op het dak en er is geïnvestee­rd in nieuwe vloerverwa­rming.

Laar 1 en 2 zijn, na het Monseigneu­r Van Goethemple­in, het Vosplein, het pleintje in de Beukenstra­at en de tuin van dienstence­ntrum Den Drossaert, de vijfde locatie in Borgerhout waar ‘kijkgroen’ wordt omgetoverd tot ‘buurtgroen’, zegt het district.

“En we gaan er samen voor zorgen”, zegt Michael Pas. “We hoeven geen politie te spelen, maar zullen bijvoorbee­ld wel verdwaalde blikjes oprapen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De ruilbib aan ‘Laar 2’, een nieuwe picknickpl­ek.
FOTO VICTORIANO MORENO De ruilbib aan ‘Laar 2’, een nieuwe picknickpl­ek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium