Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie gaat sluipverke­er aanpakken in Edisonwijk

Langer rood door knip in detectielu­s

- MARC WOUTERS

Al jaren kampt de Edisonwijk op Leugenberg met sluipverke­er. Automobili­sten naar Hoevenen en Kapellen die de verkeersli­chten aan de afrit Leugenberg willen vermijden, slaan linksaf de wijk in, om daar snel om te draaien en naar het noorden te rijden. De politie gaat hier nu een stokje voor steken.

“Het manoeuvre is niet alleen gevaarlijk, maar ook allesbehal­ve collegiaal tegenover diegenen die netjes hun beurt aan de verkeersli­chten afwachten”, zegt bewoner Nick Wijnakkers. Nick was ooit zelf slachtoffe­rs van een ongeval op het kruispunt. “Het probleem is niet onlangs ontstaan, maar het is de jongste maanden alleen maar toegenomen na het afsluiten van de afrit Hoevenen op de A12 door wegwerkzaa­mheden. Doorrijden naar Stabroek helpt niet, want het verkeer zit daar tijdens de spits ook muurvast.”

Verzadigd

Slechts enkele huizen in de Edisonwijk staan op het grondgebie­d van Ekeren, de rest behoort tot het district Antwerpen. De wijk telt drie straten: de Edisonstra­at, de Marconistr­aat en de Leugenberg. Het is een gesloten wijk, enkel toegankeli­jk via het kruispunt van de Leugenberg aan de op- en afrit van de A12.

Omdat tijdens de spits de afrit Leugenberg verzadigd is en het verkeer stilstaat tot op de A12, werd in het verleden een bijkomende rijstrook aangelegd. “Heel wat chauffeurs maakten van die linkse rijstrook gebruikt om in onze wijk te keren. De extra rijstrook werd geschrapt en de situatie verbeterde”, zegt Nick. Sinds de tweede rijstrook opnieuw in gebruik is genomen, duikt het probleem weer de kop op. Nochtans mag de linkerrijs­trook enkel worden gebruikt voor wie in de Edisonwijk moet zijn. Een bord ‘uitgezonde­rd plaatselij­k verkeer’ maakt dat duidelijk. “Daar vegen een aantal bestuurder­s hun voeten aan”, zegt Nick. “Sinds RioLink en de stad werken uitvoeren in de wijk, maakt het sluipverke­er gebruik van de werfweg, wat extra gevaarlijk­er is.”

“De chauffeurs hebben geen geduld. Ze willen graag zo snel mogelijk thuis zijn. En vermits we bijna allemaal op hetzelfde uur naar huis rijden, staan we in de file”, vertelt Christiane Beyers. Christiane woont al 49 jaar in de Edisonwijk. “We hebben hier al van alles meegemaakt”, zegt ze. “Het duwvaartka­naal Zandvliet-Oelegem en de treinverbi­nding naar Nederland zouden dwars door mijn slaapkamer worden aangelegd. Gelukkig zijn die plannen niet doorgegaan.”

Nick Wijnakker heeft namens de buurt al geklaagd bij de politie, schepen van Mobiliteit Koen Kennis en zelfs bij burgemeest­er Bart De Wever. Schepen Koen Kennis (N-VA) liet Nick weten dat het Agentschap Wegen en Verkeer een dossier opent om de fileopbouw en nadelige omrijbeweg­ing in de Edisonwijk aan te pakken. “Vanuit de stad blijven we bij Vlaanderen aandringen op een structurel­e aanpak van beide kruispunte­n op de Leugenberg”, meldt de schepen. Een mogelijke tijdelijke oplossing ligt in het ontkoppele­n van de detectielu­s in het wegdek dat de verkeersin­tensiteit op het kruispunt regelt. Het verkeer uit de wijk zal dan langer voor het rood staan. “Het heeft dan geen zin meer om in de wijk te keren”, zegt de schepen.

Verder vraagt de stad om in het lopende studiewerk voor de nieuwe NX-gewestweg tussen Stabroek en Kapellen de knoop Leugenberg mee op te nemen. Intussen belooft de politie meer toezicht te houden en indien nodig in te grijpen.

 ?? FOTO W&F ?? Wijkbewone­rs sluiten hun wijk af voor chauffeurs die in hun straat willen draaien.
FOTO W&F Wijkbewone­rs sluiten hun wijk af voor chauffeurs die in hun straat willen draaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium