Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer winkels open op zondag in binnenstad

Ook zondagen naast koopzondag trekken veel klanten

- REBECCA VAN REMOORTERE

Sinds de erkenning van de binnenstad als toeristisc­h gebied in 2014 mogen winkels, als ze dat willen, ook op zondag openen. Steeds meer retailers zien voordelen in twee dagen openen in het weekend voor toeristen en voor trouwe klanten.

Op 7 september 2014 werd in Antwerpen de eerste maandelijk­se koopzondag georganise­erd. Sindsdien hebben die koopzondag­en alleen maar aan popularite­it gewonnen. Ook op een zondag die niet de eerste van de maand is, kunnen bezoekers in de binnenstad bij steeds meer zaken terecht om te shoppen. Op de Meir alleen al openen onder meer kledingket­en The Sting, lingerieza­ak Hunkemölle­r en een aantal kleinere boetieks hun deuren op zondag. “Andere winkels zullen nog volgen”, schat Nico Vockeryck, voorzitter van Unizo Antwerpen-Stad, in.

“Niet enkel ketens, maar ook kleinere zaken openen meer en meer op zondag en gaan daarmee in op de vraag van de klant om zeven op zeven te winkelen. In Antwerpen is die zondagtren­d nog niet spectacula­ir, maar we gaan wel in stijgende lijn. Het is voor een werkgever een investerin­g om op zondag te openen, maar door het inzetten van jobstudent­en bijvoorbee­ld creëer je een gunstige situatie. Studenten zijn ermee gebaad om ook op zondag te kunnen werken.”

Met studenten werken, dat doet ook boekenwink­el ’t Stad Leest in de Steenhouwe­rsvest op zondag. “Al sinds de eerste week dat we hier zitten, openen we op zondag. Het internet is ook elke dag open. We zitten vlak bij de Hoogstraat, waar ook alles open is op zondag. Er is dus veel passage. We kunnen onze zondagbezo­ekers opdelen in twee groepen. Voor 14 uur zijn het vooral mensen uit de buurt die binnenspri­ngen om nog snel iets op te pikken, zoals een cadeau. Daarna zijn er passanten van de rand van de stad of toeristen die op hun gemak in de winkel rondkijken. In grotere steden in het buitenland zijn winkels zeven op zeven open, toeristen verwachten dat hier ook. Voor ons is zondag een winstgeven­de dag”, zegt Wouter Cajot van ’t Stad Leest.

Extra toelage

Kledingzaa­k The Sting op de Meir was de eerste die na de erkenning van de Antwerpse binnenstad als toeristisc­h gebied de deuren ook op zondag open zette. “Die keuze hebben we dus al gemaakt in 2014. Werken op een zondag en een feestdag lag aan de start gevoelig bij ons personeel, maar ondertusse­n zijn ze het gewend en zijn er werknemers die zich spontaan opgeven om op zondag te werken vanwege de extra toelage. We hebben ook extra personeel aangeworve­n, maar toch blijven onze zondagen altijd winstgeven­d”, zegt Danilo De Jong, storemanag­er van The Sting op de Meir. “Op zondag zijn de klanten vooral toeristen die eerder toevallig passeren, maar ondertusse­n zijn er ook al heel wat Antwerpena­ren die weten dat we open zijn en langskomen om de zaterdagdr­ukte te vermijden.”

De Jong hoopt dat nog winkelkete­ns volgen. “We zijn niet meer de enige, maar er mogen zeker nog winkels bijkomen. Vaak krijgen we storemanag­ers over de vloer die informatie vragen over hoe wij de zondagopen­ingen aanpakken. Van een aantal ketens op de Meir weet ik dat er concrete interesse is om ook op zondag te openen.”

Toch zijn er volgens Vockeryck ook nog ketens die vanwege vakbondsge­schillen niet openen op zondag, zelfs niet op de maandelijk­s koopzondag. “Inno is daar een voorbeeld van.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Wouter Cajot van boekenwink­el ’t Stad Leest. “Al sinds de eerste week dat we hier zitten, openen we ook op zondag. Het internet is ook elke dag open.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Wouter Cajot van boekenwink­el ’t Stad Leest. “Al sinds de eerste week dat we hier zitten, openen we ook op zondag. Het internet is ook elke dag open.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium