Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bar Brul waardige opvolger van volkscafé Wilson

Opening Bar Brul lokt ruim en gemengd publiek

- SYLVIA MARIËN

Er werd in ‘het andere Borgerhout’, aan het Te Boelaerpar­k, halsreiken­d uitgekeken naar de opening van Bar Brul, de vervanger van volkscafé Wilson. Hoe zouden de oude stamgasten reageren? En wat zou het jongere publiek ervan vinden? Allemaal positief, zo blijkt. Alleen kan die cappuccino nog een kwestie worden.

“Precies een festival”, zei iemand bij de plechtige opening van Bar Brul, vrijdagavo­nd. Het was lijf tegen lijf de horeca steunen. “Zo’n succes hadden we zelf niet verwacht”, zegt uitbater Juul de Roover (30) een dag later. “Het was overweldig­end. Maar gezel- lig overweldig­end.”

Zaterdag treffen we een ander café aan. Gezapig aan de bar, geroezemoe­s tussenin, en in en rond de vintage zithoek zijn kin- deren in de weer van wie de ouders blij zijn dat ze een nieuw stamcafé naar hun smaak vlakbij hebben.

Iris Van Cauwenberg­h (43) en haar zoontjes Ciro (5) en Charlie (7) horen bij die categorie. “De oude Wilson had ook z’n charme, met de ouwe mannekes aan de biljart, maar zelf waren we toch vaker geneigd naar de Dageraadpl­aats, op Zurenborg, te trekken. Het is handig dat we nu dichterbij een tof café hebben. Ik vind het erg geslaagd.”

Ook Chris Devrieze (56) en Dani Bens (58), met koffie aan de toog, zijn zeer te spreken over Bar Brul. Het was voor hen wel even spannend, want ze waren stamgasten van de Wilson, en wat zou die nieuwe wind brengen? “Maar we keken er ook erg naar uit”, zegt Chris. “Dit is duidelijk meer ge- richt op een jonger publiek, maar dat is niet erg. We voelen ons hier meteen goed. Voor mij is het belangrijk dat dit een echt Vlaams café is. Op de Gitschotel­lei zijn een aantal cafés in handen gekomen van Albanezen, en dat zet toch een heel andere sfeer. Nee, dit, echt waar, de mensen snakken naar zoiets.”

“We moeten het wel nog zien in de zomer”, vindt Dani. “Het terras was de grootste troef van de Wilson. Dan zullen we vergelijke­n.”

Danske voor de Wilson

We treffen nog meer Vlaamsgezi­nd volk, want ook N-VA Borgerhout kwam zaterdag eens kijken. “We zijn net gaan bussen”, zegt Lisa Geets (34), “in de gietende regen.” Dan smaakt een pintje des te meer. “En het is hier echt aan-

JUUL DE ROOVER

uitbater Bar Brul ‘‘De opening was overweldig­end. Maar gezellig overweldig­end.’’

genaam zitten”, zegt Hans Gooris (52). “Verrassend licht is het hier, want de Wilson was eerder donker en somber.”

“Ik heb wel al gehoord dat de biljartspe­lers zijn opgevangen in parochiece­ntrum Paroza in Berchem”, zegt Lisa. “Nu zie je hier toch een publiek dat je in de Wilson nooit zag.”

“Ik denk dat de gemiddelde leeftijd met twintig jaar is gedaald”, lacht Patrick Paredaens (62). “Ik kwam hier altijd op het terras zitten met mijn moeder, die in het rusthuis verbleef. Een wandeling in het park en dan iets drinken. Of vroeger, een danske voor de Wils-

on, dat was legendaris­ch.” “Of er elk weekend een dj komt? Dat weten we nog niet. En of we de kaart nog gaan veranderen? Dat weten we ook nog niet”, zegt uitbater Juul de Roover. “Het valt alleszins al op dat de klanten vandaag (zaterdag, red.) al wat kritischer zijn. Onze cappuccino komt met gestoomde melk, en niet met slagroom, en dat is een vraag waarmee we worden geconfront­eerd. Nee, we hebben geen chocomelk. En nee, de biljart komt niet terug. We kunnen ons onderweg aanpassen, tuurlijk. Als we er maar voor iedereen kunnen zijn.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORE ?? Achter de bar: Juul de Roover (30): “Ook dit is Borgerhout.”
FOTO VICTORIANO MORE Achter de bar: Juul de Roover (30): “Ook dit is Borgerhout.”
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Dani Bens (58) en Chris Devrieze (56), oude stamgasten van café Wilson. “Belangrijk voor ons is dat dit een Vlaams café met goede bedoelinge­n is.”
FOTO VICTORIANO MORENO Dani Bens (58) en Chris Devrieze (56), oude stamgasten van café Wilson. “Belangrijk voor ons is dat dit een Vlaams café met goede bedoelinge­n is.”
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? NVA Borgerhout kwam zaterdag hier opdrogen na het bussen van flyers in de regen. Met de klok mee: Lisa Geets (34), Hans Gooris (52), Patrick Paredaens (62) en Jean Swolfs (65).
FOTO VICTORIANO MORENO NVA Borgerhout kwam zaterdag hier opdrogen na het bussen van flyers in de regen. Met de klok mee: Lisa Geets (34), Hans Gooris (52), Patrick Paredaens (62) en Jean Swolfs (65).
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Iris Van Cauwenberg­h (43) met Ciro (5) en Charlie (7).
FOTO VICTORIANO MORENO Iris Van Cauwenberg­h (43) met Ciro (5) en Charlie (7).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium