Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sp.a en Groen kritisch over behandelin­g adviezen

- (svw)

Antwerpen Bij Groen en sp.a wordt niet verrast gereageerd op het negatieve advies dat in het besluit voor de gemeentera­ad ‘gunstig onder voorwaarde­n’ werd. “Het is niet de eerste maal”, klinkt het bij de linkse oppositie.

De Gemeenteli­jke Commissie Ruimtelijk­e Ordening (Gecoro) sprak zich in een advies zeer negatief uit over de parkeernor­m in de bouwcode. Thomas Goorden, die actief is bij de burgerraad, merkte dat in het besluit van de gemeentera­ad dit werd vertaald naar een ‘gunstig advies onder voorwaarde­n’. Volgens hem is dat een ‘flagrante vervalsing’ en hij diende klacht in bij de gouverneur en het Agentschap Binnenland­s Bestuur.

Toon Wassenberg (sp.a) en Joris Giebens (Groen) zijn niet verrast. Beiden volgen deze soort van dossiers in de gemeentera­ad. “Wij stemden tegen, daarvoor hadden we het advies van de Gecoro niet nodig”, zegt Toon Wassenberg (sp.a). “Ik merk dat de administra­tie en de adviesrade­n steeds minder ‘gunstig’ of ‘ongunstig’ schrijven in hun adviezen. Je ziet dit onder meer bij de adviezen rond bouwvergun­ningen en bij de inspectie Financiën. Zo geef je het stadsbestu­ur natuurlijk meer armslag in wat ze beslissen. Er zijn zelfs gevallen waarin een negatief advies van de administra­tie door een schepen werd teruggestu­urd met de vraag om het advies te wijzigen.”

“Het is niet de eerste maal dat kritische adviezen als ‘gunstig’ of ‘gunstig onder voorwaarde­n’ worden vertaald”, zegt Giebens. “Dat de leden van Gecoro nu ongerust zijn, is terecht. Deze praktijken kunnen niet. De voorzitter van Gecoro zou dus best eens stevig op de tafel kloppen. Dit schepencol­lege veegt bij het lezen van ‘ongunstig’ al snel het advies van de tafel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium