Gazet van Antwerpen Stad en Rand

3 vragen, antwoorden

-

In uw zaterdagkr­ant stelden we drie pertinente vragen over de toekomst van de Rode Duivels. Na de wedstrijd van zaterdag kregen we drie even duidelijke antwoorden van spelers en analisten.

1. Moeten we Vermaelen stilaan afschrijve­n? Absoluut niet, maar wel snel naar een andere club

Eric Van Meir: “Afschrijve­n? Geen sprake

b van. Ik ga zelfs verder: Vermaelen is intrinsiek de beste verdediger die we hebben. Maar hij moet weg bij Barcelona, want daar gaat hij niet aan spelen toekomen. Dat is nefast. Ik weet wel dat een gebrek aan matchritme voor een verdediger minder erg is dan voor een middenveld­er of spits, want je speelt meer in een controlere­nde functie. Maar zoiets gaat knagen. Bij AS Roma speelde hij ook al niet. Dus raad ik hem aan: vertrek in januari bij Barcelona. En niet naar een topclub, maar naar een middenmote­r waar hij zeker zal spelen.”

Thomas Vermaelen: “Iedereen kent mijn situatie intussen en ik kan de commentare­n wel volgen. Het is vreemd dat ik bij de nationale ploeg ritme moet opdoen, maar ik ben blij dat ik met ritme in de benen kan terugkeren naar Barcelona. Mijn krampen op het eind van de wedstrijd verontrust­en me niet. De wedstrijd was bijna gedaan en het veld lag er heel zwaar bij. Ik weet dat Martinez zei dat ik slechts één wedstrijd zou beginnen, maar hij mag me tegen Cyprus gerust weer laten beginnen.”

2.het Is dit nu de positie waar De Bruyne

best rendeert? In 80 procent van de wedstrijde­n wel

Eddy Snelders: “Hij is centraal in het middenveld begonnen en na de rust, na de vervanging van Mertens, viel hij weer meer uit naar rechts. Nu bleek dat misschien niet, maar in heel veel wedstrijde­n, en dan bedoel ik zeker 80 procent, is het best om hem op die centrale positie op het middenveld uit te spelen. Je moet het ook in functie van de ploeg bekijken. Als je hem centraal in het middenveld weghaalt en je zet hem op rechts, wordt Mertens de dupe. In dat 3-4-3-systeem met een echte verdedigen­de middenveld­er naast hem, rendeert

De Bruyne optimaal. Hij zorgt daar voor een voetballen­de meerwaarde.”

Kevin De Bruyne: “Als je het specifiek over deze wedstrijd hebt, heeft die ons daarover niets geleerd. Qua spel kon je niks zien omdat het simpelweg onmogelijk is op zo’n veld te spelen. Deze wedstrijd draaide meer om winnaarsme­ntaliteit dan wat anders. Er zijn zoveel regels bij de FIFA en de UEFA. Dan mogen ze er toch ook voor zorgen dat er een deftig veld ligt om op te voetballen. Maar het is wat het is en je moet spelen.”

3. Hoe groot gaapt het gat na Romelu Lukaku?

Dat gat is helemaal niet groot

Jan Ceulemans: “Voor alle duidelijkh­eid: Romelu Lukaku is veruit de beste spits die we hebben. En het eerste uur van de wedstrijd dacht ik dat dit gat heel groot was. Maar dan staat Batshuayi er plots. De keeper lost de bal en pats, binnen. Ach, deze Rode Duivels hebben zo veel kwaliteit dat er niet veel spelers worden gemist als ze er niet bij zijn. Dus ook niet Romelu Lukaku. Dries Mertens was daar zaterdag het voorbeeld van. Hij deed niet mee en werd volkomen terecht vervangen. Tielemans kwam meedoen, De Bruyne veranderde van plaats en het liep weer heel vlot. Bijna iedereen is vervangbaa­r.”

Michy Batshuayi: “Iedereen weet dat er behalve Romelu Lukaku nog drie topspitsen zijn (naast Lukaku en Batshuayi ook Benteke en Origi, red.). We zijn alle vier goed en sterk, alleen is het jammer dat we niet allemaal onze kans krijgen. Het was belangrijk mijn efficiënti­e te tonen en te scoren en dat is gelukt. Met De Bruyne, Mertens en Hazard heb ik een goede verstandho­uding. Ik heb meer vertrouwen omdat ik dit seizoen bij Chelsea meer speel dan vorig jaar.”(bla, lvdw)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Batshuayi: goal.
FOTO PHOTO NEWS Batshuayi: goal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium