Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jans fiets hing vier meter hoog in een boom”

Reconstruc­tie: de dramatisch­e valpartij van JAN BAKELANTS en LAURENS DE PLUS

- JANPIETER DE VLIEGER

H

allucinant­e beelden van Laurens De Plus (22) die over een vangrail tuimelt. Een foto van de fiets van Jan Bakelants (31) hoog in de kruin van een boom. Twee dramatisch­e crashes, vlak na elkaar, op precies dezelfde plaats. Bakelants heeft zeven ribben en twee wervels gebroken, De Plus ondergaat vandaag in Herentals verder onderzoek aan de rechterkni­e en enkel. En toch is iedereen opgelucht: “Ze hebben bij hun ongeluk heel veel geluk gehad.”

Het is 15.40u en na een aanval op de

b Madonna Del Ghisallo rijdt Laurens De Plus in tweede positie. In de steile afdaling van de Muro di Sormano achtervolg­t hij de eenzame leider Mickaël Cherel.

Quick.Stepploegl­eider Davide Bramati: “Ik had Laurens gezegd om het kalm aan te doen in de afdaling. Hij kon wachten op kopman Julian Alaphilipp­e. Als hij Julian mooi vooraan kon afzetten op de Civiglio (voorlaatst­e klim,

red.) had Laurens zijn job perfect gedaan. Hij kende de afdaling goed, we hadden ze deze week drie keer verkend.”

Geert en Vera, de ouders van Laurens, volgen de race ter plaatse. Vriendin Charlotte is er ook bij. Het is de laatste koers van het seizoen voor Laurens, de familie wil er een weekend van maken. Zaterdag de wedstrijd volgen, zondag een bezoek aan Milaan.

Mama Vera: “We keken naar de finale van de koers op groot scherm, op een plein vlak bij de finish. Plots had de Italiaanse speaker het over Laurens, zonder dat we helemaal begrepen wat hij zei. Ik dacht het over een valpartij ging. Volgens mijn man was hij gewoon ingehaald door het peloton. We waren er niet uit, tot plots die beelden kwamen.”

De Italiaanse televisie toont hoe De Plus een bocht verkeerd inschat. Hij knalt tegen de vangrail en vliegt er in een boog overheen. Zijn fiets wordt een paar meter de lucht in gekatapult­eerd.

Mama Vera: “Op het plein begon iedereen te roepen. Te huilen zelfs. Om die beelden als moeder te zien... Ik heb ze de hele dag en de hele nacht niet meer uit mijn hoofd gekregen.”

Davide Bramati: “Op het moment zelf wist ik van niks. Maar dan hoorde ik Laurens zelf in de radio: Brama, ik lig aan de andere kant van de vangrail. Ik

begreep er niks van.”

Als een pannenkoek

Net op het moment dat De Plus vanuit zijn hachelijke positie ploegleide­r Bramati contacteer­t, doet het peloton dezelfde bocht aan. Opnieuw gaat het verkeerd. Liliane Calmjane (Direct Energie) en Simone Petilli (Team Emirates) gaan tegen de grond, Jan Bakelants tuimelt net als De Plus over de vangrail.

AG2R-ploegleide­r Julien Jurdie: “De situatie was onoverzich­telijk. Ik ben uitgestapt en hoorde van een toeschouwe­r dat er een renner van AG2R over de vangrail was gegaan. Ik ben meteen afgedaald.”

Dries Devenyns: “Toen ik aan die bocht passeerde, hoorde ik plots Laurens in mijn oortje: Dries, ik ben over de afsluiting gevallen. Maar ik zie jou boven rijden. Ik heb meteen mijn fiets aan de kant gezet om Laurens te gaan zoeken.”

Jurdie: “Ik schrok van wat ik zag beneden: Jans fiets hing hoog in een boom. Drie, vier meter boven de grond. Dat zegt genoeg over de impact van de crash. Zelf was hij een meter of vijf naar beneden gevallen.”

Devenyns: “Jan lag op een eerste plateau. Laurens lag nog een stuk lager. Hij moet acht tot tien meter diep zijn gevallen.”

Jurdie: “Jan was bij bewustzijn, kon zijn benen bewegen. Hij had wel veel pijn in zijn rug. Het viel me op dat er nergens bloed was. Hij had geen enkele schaafwond­e. Jan is echt – zoals we dat in het Frans zeggen – gevallen comme

une crêpe, zoals een pannenkoek.” Devenyns: “Ik kon praten met Laurens, maar het was door de begroeiing bijna niet mogelijk om tot bij hem te geraken. Ik ben gebleven tot de hulpverlen­ers ter plaatse waren.”

Mama Vera: “Laurens had ondertusse­n via de radio aan Davide Bramati gezegd dat iemand mij moest bellen om te laten weten dat hij oké was. Een ploegleide­r kon ons zo enigszins geruststel­len.”

Jurdie: “De hulpverlen­ers hebben Jan geïmmobili­seerd ter hoogte van de rug en de nek. Samen hebben we hem op een draagberri­e kunnen tillen en zo naar de ambulance gebracht. Die jongen van Quick.Step (De Plus, red.) had pijn aan zijn rechterbee­n, kon niet meer stappen. Maar met een touwconstr­uctie hebben we hem ook naar boven gekregen. Dan bleef er maar een probleem meer over: die fiets van Jan Bakelants uit die boom krijgen. Met behulp van wat stokken is dat ook gelukt.”

Twee wervels gebroken

De Plus wordt overgebrac­ht naar het nogal kaduke Sant’Antonio Abate hotel in Cantu voor röntgenfot­o’s van zijn rechterbee­n. Hij belt in de ambulance met mama Vera. In het grotere Sint’Anna hospitaal in Como stellen dokters vast dat Jan Bakelants zeven ribben en twee wervels (L1 en L3) heeft gebroken.

Jurdie: “Jans verwonding­en zijn natuurlijk aanzienlij­k. Maar je moet ook zeggen dat hij bij zijn ongeluk veel geluk heeft gehad. Dat geldt voor beide renners wellicht.”

Quick.Stepdokter José Taus Ibarguren: “De röntgenfot­o heeft aangetoond dat Laurens geen breuken heeft opgelopen in zijn been. Maar we kunnen niet zien of de knie binnenin is geraakt. Dat zal in Herentals worden onderzocht.”

De Plus vloog gisterenav­ond terug naar België. Onderzoek moet vandaag de ernst van zijn blessures aan knie en enkel duidelijk maken. Jan Bakelants blijft nog zeker tot dinsdag in het ziekenhuis in Como.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hallucinan­t: de fiets van Jan Bakelants hangt in een boom na zijn horrorcras­h.
FOTO ©KRAMON Bakelants ligt gehavend op de grond. Zeven ribben en twee wervels zijn gebroken.
FOTO PHOTO NEWS Hallucinan­t: de fiets van Jan Bakelants hangt in een boom na zijn horrorcras­h. FOTO ©KRAMON Bakelants ligt gehavend op de grond. Zeven ribben en twee wervels zijn gebroken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium