Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga niet altijd het gat toerijden voor Mathieu”

Wout van Aert dicht kloof met Van der Poel maar laat derde hond profiteren

- WERNER BOURLEZ

In Meulebeke een dag eerder was het vertrouwen er nog niet echt, waardoor Mathieu van der Poel naar een zesde zege op rij fietste. Maar gisteren vond Wout van Aert zijn strijdersb­enen terug op de flanken van de Hotondberg in Ronse. Hier moest het ook gebeuren, op een parcours dat op zijn lijf is geschreven en waar hij al twee jaar op rij de beste was. “Ik was goed gestart en heb echt druk kunnen zetten”, zei de wereldkamp­ioen. “Op dat stuk asfalt ben ik weggereden, maar ik kan dit nog niet een hele cross volhouden. Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar het lukte net niet. ”

Nadat Van der Poel de kloof met Van Aert had gedicht, trok de Nederlande­r door. Maar de wereldkamp­ioen zette het weer recht. Waarna Lars van der Haar bij het duo kwam en meteen demarreerd­e. De twee rivalen keken naar mekaar en de vogel was gaan vliegen. “Het was niet aan mij om te reageren”, aldus Van Aert. “Zeker niet als er iemand in mijn wiel zit die al zes crossen won en altijd verschroei­end kan uithalen in de laatste ronde. Dan rij ik mezelf naar de slachtbank. Meestal reageer ik meteen gevat en zit ik snel in het wiel als iemand demarreert, maar ik ga niet altijd dat gat toerijden met Mathieu in mijn wiel. Dat moet hij toch ook al doorhebben. Maar toen hij dat besefte, was de kloof al groot.”

Hij reed met een gezicht als een donderwolk over de finish en wou ook nog wat doorrijden om af te koelen alvorens met verloofde Sarah de tent aan de finish in te duiken. Want de wereldkamp­ioen blijft natuurlijk nog steeds met die nul achter zijn naam staan. “Ach, ik reed mee voor de prijzen, dat doet deugd”, besloot Van Aert. “Dit is een mentale opkikker, ik had dit nodig. Die eerste zege zit er echt wel aan te komen. De kloof met Mathieu is gedicht, het is ook voor het eerst dat we strijden op een parcours dat mij ligt. Zaterdag in Kruibeke en zondag in Zonhoven koers ik weer om te winnen.” Van der Poel: “Niet meer in topvorm”

Mathieu van der Poel werd voor het eerst dit seizoen geklopt, maar nam vrede met zijn tweede plaats. “Toen Lars demarreerd­e, rekende ik erop dat Wout zou reageren. Hij heeft nog niet gewonnen. Maar ik had het zelf moeten doen. Ach, op dat moment zaten we toch allebei à bloc. We hebben een mooie strijd geleverd, maar we hebben onszelf een beetje dood gedaan. Dit was een enorm lastige cross. Hier kon je bijna geen verschil maken. Daarom ook stokte het tempo meermaals. Iedereen moest wel eens recuperere­n van de geleverde inspan- ningen. En alle lof voor Lars, hé: hij hing er toch nog aan. Maar ik heb niet meer de topvorm van in het begin van het seizoen. Daar ga ik de komende weken weer aan werken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hij wàs op de afspraak in Ronse, Wout van Aert. Hij deed rivaal Mathieu van der Poel zelfs een beetje pijn, maar werd toch pas derde. Lars van der Haar buitte hun rivaliteit met succes uit. Van Aert laat Van der Poel achtervolg­en op Van der Haar.
FOTO PHOTO NEWS Hij wàs op de afspraak in Ronse, Wout van Aert. Hij deed rivaal Mathieu van der Poel zelfs een beetje pijn, maar werd toch pas derde. Lars van der Haar buitte hun rivaliteit met succes uit. Van Aert laat Van der Poel achtervolg­en op Van der Haar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium