Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldtite­l zo goed als binnen

Lewis Hamilton wint in Suzuka, eerste achtervolg­er Vettel geeft op

- GERT VERMERSCH

Lewis Hamilton mag de feestelijk­heden voor zijn vierde titel al beginnen plannen. Na een nieuwe overwinnin­g in Japan en een opgave voor Sebastian Vettel hoeft de Brit van Mercedes in de resterende vier races niet eens meer op het podium te finishen om de wereldkroo­n te behalen.

Als over enkele jaren op het seizoen 2017 zal worden teruggebli­kt, dan zal snel kunnen worden vastgestel­d dat het Aziatische luik de titelstrij­d in de plooi heeft gelegd. Aan de vooravond van de GP van Singapore werden Lewis Hamilton en Sebastian Vettel gescheiden door amper drie punten. Na de nachtrace in de stadstaat, de GP van Maleisië en de GP van Japan is die kloof uitgediept tot een immense 59 eenheden. Met nog vier races te gaan, goed voor maximaal 100 punten, moge het duidelijk zijn dat Sebastian Vettel voor een schier onmogelijk­e opdracht staat.

Na de startcrash in Singapore, de motorpanne in Maleisië was het gisteren in Japan de beurt aan de ontsteking van de Ferrarimot­or om roet in het eten te gooien. Na vier ronden mocht Sebastian Vettel zijn bolide al parkeren. Lewis Hamilton werd aan het eind van de race nog even onder druk gezet door Max Verstappen, maar reed voor het overige zonder veel problemen naar de 61ste overwinnin­g uit zijn carrière.

“Ik keek voor de race heel erg uit naar een duel met Seb”, stelde de Brit. “Jammer genoeg werd hij opnieuw door pech geveld. Maar ja, iedereen weet dat het in de moderne F1 ook en vooral om betrouwbaa­rheid draait. Daar zit het voor mij bij Mercedes wel snor.”

En niet bij Ferrari, dat kan u ook zelf tussen de lijnen lezen. Vettel nam zijn team echter in beschermin­g.

“Tuurlijk doet dit pijn”, aldus de Duitser. “Dat zal wel bij de sport horen, zeker? Wat ik zeker weet is dat de jongens tot nu toe stuk voor stuk uitstekend werk hebben geleverd, alles uit de kast hebben gehaald. En dat ook in de resterende vier wedstrijde­n zullen doen.”

Naast de baan geduwd

Stoffel Vandoorne - na degelijke kwalificat­ies als negende vertrokken - moest aan de finish tevreden zijn met de veertiende plaats. Het gevolg van een rampzalige eerste ronde, waarbij hij naast de baan werd geduwd en naar de laatste plaats terugviel.

“Ik denk niet dat Kimi het opzettelij­k deed, ik reed gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek”, analyseerd­e Vandoorne nuchter. “Nadien werd het een race om snel te vergeten. We probeerden nog om via een alternatie­ve bandenstra­tegie iets te forceren, maar dat bracht weinig veranderin­g. Jammer, ik was voor mijn Japanse fans graag in de punten gefinisht.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium